Οργισμένοι φαίνονται οι Ρώσοι με την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς πολλές από αυτές ανήκουν σε Ρώσους μεγαλοκαταθέτες. Ορισμένοι, μάλιστα, συνέκριναν το κούρεμα των καταθέσεων στη Κύπρο με τις απαλλοτριώσεις των Ναζί κατά των Εβραίων συμφωνα με το Spiegel Online και τα ρωσικά κανάλια 1tv και «Ρωσία». Επιμέλεια: Χρήστος Ηρακλείδης

Ads

 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε απο την ρωσική τηλεόραση 1tv δήλωσε πως: «Εκεί (σ.σ. στην Κύπρο), κατά την γνώμη μου, συνεχίζουν (σ.σ. τρίτα πρόσωπα) την λεηλασία. Για αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε, που θα καταλήξει αυτή η ιστορία και ποιές θα είναι οι συνέπειες για το διεθνές οικονομικό-νομισματικό σύστημα, καθώς και για τα δικά μας ενδιαφέροντα επίσης». Ο ίδιος, σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, φέρεται να είπε σε Ρώσους αξιωματούχους αναφερόμενος στις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ότι «η κλοπή των ήδη κλεμμένων συνεχίζεται».
 

 
Στην ρωσική κρατική τηλεόραση η ετυμηγορία για την προσπάθεια «διάσωσης» της Κύπρου ήταν, επίσης, απόλυτα καταδικαστική.
 
Στην εβδομαδιαία εκπομπή «Νέα της Εβδομάδας» στο ρωσικό κανάλι «Ρωσία», ο Ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Κισιλιόφ, με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο παρουσίασε τις εξελίξεις στην Κύπρο, αναφέροντας πως η προηγούμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστεί απο τα μελλοντικά βιβλία ευρωπαϊκής ιστορίας ως «καταστροφική».
 
Σχολιάζοντας το κούρεμα των καταθέσεων ανέφερε πως την τελευταία φορά που μια δυτικοευρωπαϊκή κυβέρνηση επέβαλλε τόσο επώδυνα μέτρα ήταν όταν ο Χίτλερ προχωρούσε στις απαλλοτριώσεις των Εβραίων.
 
Ο Ρώσος δημοσιογράφος επεσήμανε πως την περίοδο εκείνη, η προπαγάνδα των ναζί χαρακτήριζε τα χρήματα που κατείχαν οι Εβραίοι ως «βρόμικα». «Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο μεταχειρίζονται τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία στις κυπριακές τράπεζες», πρόσθεσε.
 
Συγκεκριμένα, ο Κισιλιόφ για περίπου 15 λεπτά επεξηγούσε την κατάσταση στην Μεγαλόνησο και την απόφαση του Eurogroup παρομοιάζοντάς την με το «Πρόγραμμα 25 σημείων» του Χίτλερ.
 
Όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο στο σημείο 18:53, ο παρουσιαστής ανάρτησε τον πίνακα που ανέφερε ότι : «…Τα πρόσωπα που δεν έχουν την Γερμανική ιθαγένεια απαγορεύται απο τον νόμο να έχουν οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον/ενδιαφέρον…».
 


 
Ο Ρώσος δημοσιογράφος σχολίασε, επίσης, (σημείο 20:53) το γεγονός πως ενώ η απόφαση έπληγε σοβαρά τις ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο, η Ρωσία ούτε προσκλήθηκε ούτε ειδοποιήθηκε από το Eurogroup για τις επιπτώσεις του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.