Δεκάδες στρατιώτες του προεδρικού συντάγματος στη Μπουρκίνα Φάσο στασίασαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ουαγκαντούγκου και ενώ είχαν οχυρωθεί στους στρατώνες τους, βγήκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα. Η στάση επεκτάθηκε το πρωί σε άλλα τρία στρατόπεδα, ανάμεσά τους και το σημαντικότερο στρατόπεδο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Μπουρκίνα Φάσο.

Ads

Η στάση εξελίσσεται στα στρατόπεδα Γκιγιόμ Ουεντραόγκο, Σανγκουλέ Λαμιζάνα και στο στρατόπεδο “11-78” , της Ουαγκαντούγκου. Συνοδεύθηκε από λεηλασίες που πραγματοποίησαν στρατιώτες στο κέντρο της πόλης, κυρίως σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Η κατοικία του στρατηγού Ντομινίκ Ντιεντιερέ, αρχηγού του ιδιαίτερου επιτελείου του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ, εντός στρατοπέδου κοντά στη βάση της προεδρικής φρουράς, πυρπολήθηκε.

Το κίνημα άρχισε το βράδυ της Πέμπτης σε στρατώνα που βρίσκεται σε μια περίμετρο 200 στρεμμάτων του ανακτόρου του προέδρου Κομπαορέ, οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα επί αρκετές ώρες με βαρέα και ελαφρά όπλα. Το κίνημα επεκτάθηκε και σε δεύτερο στρατώνα που απέχει τρία χλμ. από εκεί, στον οποίο διαμένουν στρατιώτες που ανήκουν επίσης στο προεδρικό σύνταγμα, μεταξύ τους οι περισσότεροι αξιωματικοί. Από αυτόν τον δεύτερο στρατώνα βγήκαν οι στρατιώτες, οι περισσότεροι πεζοί, πυροβολώντας στον αέρα.

Ads

Αξιωματικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι είναι μια κινητοποίηση οργής των στρατιωτών για την μη καταβολή ενός επιδόματος κατοικίας που τους είχε υποσχεθεί το γενικό επιτελείο. Το προεδρικό σύνταγμα συγκροτείται από επίλεκτα στοιχεία του στρατού και τα πιο καλοπληρωμένα των ενόπλων δυνάμεων στη Μπουρκίνα Φάσο.