Αμετανόητος για την εισβολή στο Ιράκ δηλώνει ο Τόνι Μπλερ. Θρήνησε, ωστόσο, τα θύματά της. Την ίδια ώρα, μετανιώνει ειλικρινά για την απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς στην Αγγλία. Χαρακτηρίζει επιπλέον, «εξοργιστικό» τον διάδοχό του στην εξουσία, Γκόρντον Μπράουν, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες καθώς τον οδήγησε στο αλκοόλ…

Ads

…αυτό είναι το «ταξίδι» του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Η 700 σελίδων αυτοβιογραφία του τιτλοφορείται «A Journey», (Ένα Ταξίδι) το οποίο ήδη μοσχοπουλιέται στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Βρετανίας.

«Λυπάμαι με όλο μου το είναι για τις απώλειες. Δάκρυα έτρεξαν πολλά» δηλώνει για τον πόλεμο στο Ιράκ. Υπεραμύνεται πάντως της απόφασής του. «Δεν μετανιώνω για την απόφασή μας να μπούμε στον πόλεμο. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε τώρα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι συνιστούσε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλειά μας να αφήσουμε τον Σαντάμ στην εξουσία από το να τον ανατρέψουμε» τονίζει αν και όπως παραδέχεται δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί τον εφιάλτη που θα ακολουθούσε.

«Ηγέτης της καταστροφής» ο Μπράουν

Ο 57χρονος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2007 ύστερα από μια δεκαετία στο τιμόνι της χώρας που περιελάμβανε την ιστορικής σημασίας συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία και τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Μπλερ παρέδωσε τη σκυτάλη της εξουσίας στον Γκόρντον Μπράουν τον οποίο προφανώς εκτιμούσε ιδιαίτερα…

Ads

«Ο Γκόρντον είναι περίεργος τύπος. Δυνατός, ικανός και ευφυέστατος ταυτόχρονα όμως δύσκολος και, περιστασιακά, εξοργιστικός. Δεν διέθετε το παραμικρό πολιτικό ένστικτο. Πολιτικό υπολογισμό, ναι. Πολιτικό συναίσθημα, όχι. Αναλυτική νοημοσύνη στον απόλυτο βαθμό. Συναισθηματική νοημοσύνη ουδεμία» γράφει για τον διάδοχό του ο Τόνι Μπλερ αποκαλώντας τον άνθρωπο «μηδενικής» συναισθηματικής νοημοσύνης. «Ως ηγέτης θα ήταν καταστροφή» υπερθεματίζει.

Μπράουν και Μπλερ υπήρξαν συνοδοιπόροι κατά την περίοδο εκσυγχρονισμού του Εργατικού Κόμματος τη δεκαετία του 1990. Η σχέση τους πάντως δεν πρέπει να ήταν η καλύτερη δυνατή. «Ο Μπράουν» γράφει ο Μπλερ, «δεν επρόκειτο ποτέ να πάει καλά». Όσο για την ήττα των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές την αποδίδει στο γεγονός ότι «έπαψαν να είναι Εργατικοί». Αντίθετα τον Τζορτζ Μπους τον εκτιμούσε ιδιαίτερα καθώς ήταν «έξυπνος, ιδεαλιστής και ακέραιος άνθρωπος».

«Ο Μπράουν με οδήγησε στο αλκοόλ»

Η πίεση που του ασκήθηκε από τον Μπράουν ήταν ο λόγος που τον οδήγησε τον Τόνι Μπλερ στο αλκοόλ. Αρχικά ένα ποτήρι ουίσκι ή τζιν με τόνικ πριν το γεύμα και ένα μετά. Μισό μπουκάλι κρασί πριν πάει για ύπνο. Σύντομα άρχισε να ανησυχεί. «Πάντοτε πίστευα ότι είχα υπό έλεγχο την κατανάλωση του αλκοόλ, λίγο έλειψε όμως να ξεπεράσω τα εβδομαδιαία όρια» παραδέχεται, προσθέτοντας ότι το αλκοόλ τον βοηθούσε να χαλαρώνει και να ξεφεύγει από την πίεση. «Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Δεν γλιτώνεις απ’ αυτό». «Ένιωθα ότι το να απομακρύνω την πίεση και να χαλαρώνω ήταν ζωτικό ώστε να κάνω τη δουλειά μου με ισορροπία, σα να φεύγω για λίγο διακοπές» γράφει.

Στο ουίσκι κατέφυγε ο Μπλερ και όταν χρειάστηκε να προτείνει στη βασίλισσα να κάνει μία δήλωση συμπάθειας για το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε στιγμές που η δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας δεν ήταν στα καλύτερα της. Όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του προσπάθησε να πείσει τη βασίλισσα να βγάλει κάποιο διάγγελμα ενώ ανησυχούσε για την άποψη που εκείνη έτρεφε για το άτομό του. Κι η δική του άποψη όμως δεν θα άρεσε στην βασίλισσα, καθώς την έβρισκε «ελαφρώς υπερφίαλη».

Οι Εργατικοί δεν πήραν με καλό μάτι το βιβλίο του Μπλερ. Η εκπρόσωπος του Μπράουν αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε αλλά η υποψήφια για την αρχηγία των Εργατικών Νταϊάν Αμποτ δεν χαρίστηκε στον πρώην πρωθυπουργό. «Μου προκαλεί έκπληξη που ο Τόνι Μπλερ δεν φρόντισε να βρει ένα καταλληλότερο διάστημα εφόσον ήθελε να ‘μαχαιρώσει’ τον Μπράουν. Δεν βοηθάει το κόμμα αυτή τη στιγμή».