Η απόπειρα διάσωσης του γερμανικού φορτηγού πλοίου Beluga Nomination που είχε καταληφθεί από πειρατές κοντά στις σομαλικές ακτές κατέληξε σε τραγωδία, με τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος νεκρό. Οι Γερμανοί πλοιοκτήτες απαιτούν την παροχή προστασίας από το γερμανικό στρατό, ενώ μερικοί έχουν ήδη προσλάβει ένοπλους φρουρούς.

Ads

Το γερμανικό φορτηγό πλοίο Beluga Nomination δέχθηκε επίθεση από Σομαλούς πειρατές στις 22 Ιανουαρίου, κοντά στις Σεϋχέλλες. Το 12μελές πλήρωμα κατάφερε να οχυρωθεί σε ένα ασφαλές δωμάτιο συνεχίζοντας από εκεί την πλοήγηση, ενώ οι πειρατές είχαν καταλάβει το κατάστρωμα. Η βοήθεια κατέφθασε δύο ημέρες αργότερα και η διάσωση κατέληξε σε ναυμαχία, με απώλειες και απελπισμένες προσπάθειες απόδρασης.

Ο γερμανικός εμπορικός στόλος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως, αριθμώντας 3.500 πλοία. Τα γερμανικά πλοία πέφτουν συχνά θύματα πειρατών, ακόμα και όταν φέρουν σημαίες άλλων χωρών. Η κατάσταστη επιδεινώνεται στον Ινδικό Ωκεανό όπου οι πειρατές ελέγχουν περίπου 40 πλοία με περισσότερους από 800 ναυτικούς επιβιβασμένους. Έχουν συγκεντρώσει πάνω από 74 εκατ. ευρώ σε λύτρα μέχρι στιγμής.

Όλα αυτά παρά την παρουσία φρεγάτων και αντιτορπιλικών από 30 χώρες που περιπολούν στις ακτές της Σομαλίας, ως μέρος της νατοϊκής επιχείρησης «Ασπίδα του Ωκεανού» και της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αταλάντη». Ο Ινδικός είναι πολύ μεγάλος για να ελεγχθεί, ακόμα και από ισχυρές δυνάμεις. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξαπλώσουν τις δραστηριότητες των Σομαλών σε άλλες περιοχές.

Ads

Οι πειρατές χρησιμοποιούν κλεμένα φορτηγά πλοία ως ναυαρχίδες, όπως το 90μετρο τάνκερ York με Γερμανό κυβερνήτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής δεν μπορούν να αντιδράσουν επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρίσκονται στο πλοίο μέλη του αρχικού πληρώματος ως όμηροι. Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι νεαροί Σομαλοί υιοθετούν το επικερδές επάγγελμα της πειρατείας, χρησιμοποιώντας όλο και πιο βίαιες μεθόδους.

Δεν είχαν αναφερθεί περιστατικά βίας μέχρι πρόσφατα που το πλήρωμα του γερμανικού Marida Marguerite κατήγγειλε ότι υπέστη 8 μήνες βασανιστηρίων στα χέρια των Σομαλών. Σύμφωνα με μαρτυρίες τους άφηναν γυμνούς στο ψυγείο, τους προκαλούσαν ασφυξία με σακούλες και τους έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα. Τα αντίποινα βέαια είναι εξίσου βίαια, καθώς πριν από μία περίπου εβδομάδα νοτιοκορεατικές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κατειλημμένο πλοίο πυροβολώντας, σκοτώνοντας 8 πειρατές και συλλαμβάνοντας 5 ακόμα.

Στην περίπτωση του Beluga Nomination, κατά την επιχείρηση διάσωσης την περασμένη Τρίτη η ακτοφυλακή ξεκίνησε να πυροβολεί σκοτώνοντας έναν ή δύο πειρατές. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει χάος και να σκοτώθούν δύο μέλη του πληρώματος ενώ επτά άλλα δραπέτευσαν στη θάλασσα, από τα οποία έχουν εντοπιστεί τα δύο. Η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς και ο πλοίο βρίσκεται ακόμα στην κατοχή πειρατών

Οι πειρατές έχουν πλέον αποκτήσει ολόκληρο στόλο, τον οποίο το ΝΑΤΟ αποκαλεί «Πειρατική Ομάδα Δράσης» (PAG). Το Nomination μάλιστα, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί, μετέφερε μηχανοκίνητα σκάφη και σκάφη υψηλής ταχύτητας. Οι ανταλλαγές και το εμπόριο γίνονται στα πειρατικά λιμάνια Harardhere και Hobyo, υπό τον έλεγχο του αφεντικού Mohammed Hassan Abdi, με το ψευδώνυμο «Bigmouth». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πιστεύει ότι αυτός συνδέεται με τον ηγέτη της Λιβύης Moammar Gadhafi.

Οι πλοιοκτήτες τώρα λαμβάνουν μέτρα προκαλώντας ανησυχίες κλιμάκωσης. Προσλαμβάνουν ένοπλους φρουρούς όπως αυτούς που παρέχει η βρετανική εταιρία Hart Security και η αμερικανική Templar Titan. Μέχρι στιγμής οι μισθοφόροι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί και θανατηφόροι. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι εάν οι πειρατές που συνήθως πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, δεχθούν πυροβολισμούς, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου.

Οι Γερμανοί πλοιοκτήτες καλούν την κυβέρνησή τους να τους παράσχει προστασία με τη μορφή στρατιωτικής δύναμης. Κάποιοι προτείνουν την τοποθέτηση τριών πλοίων σε στρατηγικές τοποθεσίες του Ινδικού Ωκεανού από τα οποία οι ένοπλοι στρατιώτες θα επιβιβάζονται στα πλοία που κατευθύνονται σε επικίνδυνες περιοχές, κυρίως για την ασφάλεια των ναυτικών. Θεωρούν ότι αν εξαναγκαστούν να προσλάβουν μισθοφόρους θα είναι αποτυχία του κράτους και «επιστροφή στο μεσαίωνα».

Πηγή: Spiegel