Στο 9,4% εκτιμάται το Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από το Μάιο του 2009.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο μείωση μικρότερη του 0,1%.

Σημειώνεται ότι η ανεργία μειώθηκε αν και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κρίνεται ανεπαρκής, καθώς στην αμερικανική οικονομία δημιουργήθηκαν μόλις 103.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από όσες χάθηκαν το μήνα αυτό. Αυτό μεταφράζεται σε μια καθαρή αύξηση προσλήψεων κατά 45% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, αλλά οι αναλυτές ανέμεναν τον αριθμό τους να φθάσει τις 150.000.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, εκτίμησε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι λίγο πιο ισχυρή το 2011 σε σχέση με το 2010, ωστόσο προέβλεψε ότι θα χρειαστεί «αρκετός καιρός μέχρι το ποσοστό ανεργίας να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα».

Ads