Φαρμακευτικό ευνουχισμό για παιδόφιλους και βιαστές καθιερώνει η Πολωνία. Ο σχετικός νόμος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα παρέχει το δικαίωμα στους δικαστές να επιβάλουν ως ποινή τον φαρμακευτικό ευνουχισμό σε ορισμένους καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα, χρησιμοποιώντας ορμονικά φάρμακα για την κατάπνιξη της σεξουαλικής ορμής. Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη ενός 45χρονου άντρα πριν από περίπου ένα χρόνο, ο οποίος είχε αποκτήσει δύο παιδιά με την ανήλικη κόρη του.

Ads

Η διαμάχη για τη νομιμοποίηση του χημικού ευνουχισμού για σεξουαλικά εγκλήματα ή μη απασχολεί ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ των ζητημάτων που προκύπτουν κυριαρχεί το τίνος τα δικαιώματα προηγούνται: των καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα, που ενδέχεται να υποστούν μια τιμωρία, την οποία πολλοί θεωρούν απάνθρωπη, ή της κοινωνίας που περιμένει προστασία από τους βιαστές;

Η Ισπανία έχει εξετάσει σχέδια να προσφέρει στη δικαιοσύνη τη δυνατότητα επιβολής χημικού ευνουχισμού, ύστερα από τη δολοφονία ενός παιδιού από έναν καταδικασμένο παιδόφιλο, ενώ κυβερνητικά στελέχη της Ιταλίας έχουν δηλώσει ότι η χώρα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον χειρουργικό ευνουχισμό των ενόχων για σεξουαλικές επιθέσεις. Το θέμα έχει απασχολήσει και την Τσεχία, η οποία είδε πέρυσι έναν 43 χρονο να καταδικάζεται σε ισόβια για βιασμό και δολοφονία ενός 9χρονου αγοριού, έχοντας τελέσει και στο παρελθόν παρόμοια σεξουαλικά εγκλήματα.