Το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε φυλακή ή στο νοσοκομείο φυλακής μελετά η γενική εισαγγελία της χώρας, ενώ ιατρικές πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση του Μουμπάρακ είναι «ασταθής». Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δικαστική πηγή, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακριθούν οι νύφες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου. Παράλληλα, η εισαγγελία διέταξε τη τη σύλληψη του πρώην υπουργού Ενέργειας, Σάμεχ Φάχμι, και δύο προκατόχων του με αφορμή μια συμφωνία με το Ισραήλ για παροχή φυσικού αερίου, την οποία επανεξετάζει η κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ ανέθεσε σε μια ομάδα της οποίας ηγείται ο επικεφαλής των ιατροδικαστών της χώρας να μεταβεί στο νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται ο Μουμπάρακ, «για να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του και την πιθανότητα της μεταφοράς του στη φυλακή της Τόρα, στο Κάιρο, για να παραμείνει εκεί υπό κράτηση, ή στο νοσοκομείο της φυλακής».

Το πρακτορείο Mena, επικαλούμενο ιατρικές πηγές αναφέρει πως η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ είναι «ασταθής». Οι γιατροί που παρακολουθούν τον πρώην πρόεδρο «κάνουν πολλές ιατρικές αναλύσεις και εξετάσεις για να βρουν τα αίτια της αστάθειας της υγείας του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, δικαστική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι νύφες του αιγυπτίου πρώην προέδρου θα ανακριθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο μίας έρευνας για την περιουσία τους. «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Άσεμ αλ Γοχάρι διέταξε να ανακριθούν την Τρίτη η Χάιντι Ράσεχ, σύζυγος του Αλάα Μουμπάρακ, και η Χαντίγκα αλ Γκαμάλ, σύζυγος του Γκαμάλ για τον πλουτισμό τους και την προέλευση της περιουσίας τους». Σημειώνεται πως η Χάιντι Ράσεχ και η Χαντίγκα αλ Γκαμάλ είναι κόρες πλούσιων επιχειρηματιών. Ο Αλάα και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ έχουν τεθεί σε προσωρινή κράτηση στη φυλακή Τόρα του Καΐρου στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστολή της εξέγερσης που κατέληξε στην ανατροπή του πατέρα τους και για διαφορά.

Ads

Παράλληλα, η εισαγγελία διέταξε τη τη σύλληψη του πρώην υπουργού Ενέργειας, Σάμεχ Φάχμι, και δύο προκατόχων του με αφορμή μια συμφωνία με το Ισραήλ για παροχή φυσικού αερίου, την οποία επανεξετάζει η κυβέρνηση. Δικαστικές πηγές και η κρατική τηλεόραση ανέφεραν ότι οι τρεις πρώην υπουργοί πρόκειται να ανακριθούν για το θέμα αυτό. Το Ισραήλ αγοράζει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Αίγυπτο, με βάση ένα διακανονισμό μεταξύ των δύο χωρών μετά την ειρηνευτικό συμφωνία του 1979. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε επί χρόνια ότι το αιγυπτιακό φυσικό αέριο πωλείτο στο Ισραήλ σε προνομιακές τιμές.

Τέλος, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε ποινές φυλάκισης πέντε αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας Καλών Τεχνών, για την κλοπή ενός πίνακα του Βαν Γκογκ αξίας περίπου 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο «Βάζο με Βισκάρια» είχε κλαπεί τον Αύγουστο από το Μουσείο Μαχμούντ Χαλίλ του Καΐρου, που φιλοξενεί μία από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα στη Μέση Ανατολή, και δεν έχει ακόμα βρεθεί. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena μετέδωσε και δικαστικοί δήλωσαν ότι οι πέντε κρίθηκαν ένοχοι για «την πρόκληση της κλοπής του πίνακα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με νομικές πηγές, για την υπόθεση φέρονται να καταδικάστηκαν οι Μοχσέν Σααλάν (ένα χρόνο), ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος Καλών Τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού, και τέσσερις εργαζόμενοι (έξι μήνες) στο Μουσείο.