Πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιδιώξει η Κίνα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ουέν Τζιαμπάο, ώστε «να προστατέψει την οικονομική υγεία της».

Ads

«Αν δεν εξασφαλιστεί η πολιτική αναδιάρθρωση, η Κίνα μπορεί να χάσει αυτά που έχει ήδη επιτύχει μέσω της οικονομικής αναδιάρθρωσης και οι στόχοι της εκσυγχρονιστικής προσπάθειάς της μπορεί να μην επιτευχθούν», δήλωσε ο Ουέν.

«Πρέπει να υπάρξει εγγύηση των δημοκρατικών και νομίμων δικαιωμάτων του λαού. Ο λαός θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί για να ασχοληθεί, σύμφωνα με το νόμο, με τις κρατικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υποθέσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία «να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στο λαό να κρίνει και να επιβλέπει την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα της υπερβολικής συγκέντρωσης εξουσίας με αναποτελεσματική επίβλεψη».

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ουέν θα αποσυρθεί από την πρωθυπουργία στις αρχές του 2013 και σε δηλώσεις του συχνά έχει υποστηρίξει ότι επιθυμεί «να επικεντρωθεί βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας, προωθώντας πιο ισορροπημένη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη και αντιμετωπίζοντας τη δημόσια δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Η παλινδρόμηση και η στασιμότητα όχι μόνο θα βάλουν τέλος στα επιτεύγματα της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος που διαρκούν ήδη τρεις δεκαετίες, και στη εξαιρετικής ευκαιρίας για ανάπτυξη, αλλά θα πνίξουν επίσης τη ζωτικότητα της σοσιαλιστικής υπόθεσης της Κίνας με τα δικά της χαρακτηριστικά», κατέληξε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην πόλη Σενζέν.