Την απέλαση πολιτών άλλων κρατών της Ε.Ε. που ζουν μόνο με κρατικά επιδόματα, προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια κίνηση που θα επεκτείνει την καταστολή των Ρομά, την οποία, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκριναν ως επιβολή διακρίσεων».

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος ανήκει στην Λέγκα του Βορρά, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε στην Ιταλια την άδεια να προχωρήσει σ’ ένα τέτοιο σχέδιο στο παρελθόν, όμως πρόσθεσε πως εκείνος θα επαναλάβει τις πιέσεις και θα ζητήσει να υπάρξει αλλαγή κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα ο Μαρόνι επικρότησε την απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρομά και δήλωσε πως «οι υποχρεωτικές απελάσεις Ρομά οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε βασικές απαιτήσεις, θα πρέπει τώρα να επιτραπούν».

«Ναι, απελάσεις όπως αυτές των λαθρομεταναστών, όχι εθελοντικοί επαναπατρισμοί», δήλωσε ο Μαρόνι στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα» και πρόσθεσε «φυσικά μόνον αυτών που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να ζει κανείς σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ: ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος, κατάλληλη στέγη και να μην είναι βάρος για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τον φιλοξενεί. Πολλοί Ρομά είναι πολίτες της ΕΕ, όμως δεν σέβονται καμιά απ’ αυτές τις απαιτήσεις».

Ads

«Η πολιτική θα εφαρμοστεί για όλους τους μη ιταλούς πολίτες της ΕΕ που δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια, όχι μόνο για τους Ρομά», δήλωσε ο Μαρόνι όταν ρωτήθηκε αν ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά επιβολή διακρίσεων. Τα σχόλια του Μαρόνι καταγγέλθηκαν αμέσως από την πολιτική αντιπολίτευση ως ρατσιστικά.