«Μας μιλούν για κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι κιργίζιοι φίλοι μας επέλεξαν αυτήν την οδό. Αλλά για τη Ρωσία, όπως, φοβάμαι, και για το Κιργιστάν, η κοινοβουλευτική δημοκρατία θα ήταν καταστροφή», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ διεθνών αναλυτών με θέμα το θεσμό της δημοκρατίας στο Γιάροσλαβ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Ads

Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ρωσίας δεν είναι τέλειοι, αλλά η πολιτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σταδιακή για να διασφαλισθεί η σταθερότητα, είπε ο ρώσος πρόεδρος. «Είμαστε μια πολύ νεαρή δημοκρατία, μία ατελής δημοκρατία- μιλάμε ανοικτά γι΄αυτό. Οσο για το σημερινό πολιτικό μας μοντέλο, οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να είναι προσεκτικές, βήμα-βήμα ώστε να μην διαταραχθεί η σταθερότητα», είπε.

Αντίθετα όμως με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν που δήλωσε ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε πραγματικά μια μεγάλη δοκιμασία για τους ανθρώπους και για πολλούς υπήρξε τραγωδία, αλλά δεν πιστεύω ότι είχαμε εναλλακτικό σενάριο ανάπτυξης».

Στο ρωσικό πολιτικό σύστημα κυριαρχούν ο πρόεδρος και ο πανίσχυρος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κάτω Βουλή (Δούμα), τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της οποίας κατέχει το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου πρωθυπουργού, αρκείται στην ψήφιση των νομοσχεδίων που προτείνονται από την εκτελεστική εξουσία.

Ads