Υπέρ μεγαλύτερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών της ΕΕ τάσσεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τρίτη. Σύμφωνα με αυτό, υπογραμμίζεται ως εξαιρετικά σημαντική η ανεξαρτησία της ΕΚΤ αλλά ζητείται μεγαλύτερη διαφάνεια στις εργασίες της. Επιπλέον το ευρωκοινοβούλιο είναι θετικό απέναντι στην ένταξη της Εσθονίας στην Ευρωζώνη από τον επόμενο Ιανουάριο αλλά και σε περαιτέρω διεύρυνση της ζώνης του κοινού νομίσματος με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ads

Με το ψήφισμα, που υπέβαλε η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής με εισηγητή τον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη Μπούρκχαρντ Μπαλτς, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση σε ορισμένες χώρες, εντός της ευρωζώνης, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ευρωζώνη στο σύνολό της και καταδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

Το ψήφισμα προτρέπει επίσης την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εκπονήσουν προτάσεις βάσει των κανονισμών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της «Βασιλείας ΙΙΙ» και να προβούν στη γρήγορη εφαρμογή τους.

Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζεται ότι οι αρχές του δεν τηρήθηκαν πάντοτε πλήρως στο παρελθόν και ζητούν συνεπέστερη και χωρίς περιορισμούς εφαρμογή του. Επιπλέον τονίζεται η ανάγκη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εξακρίβωση των «ασυνεπειών» που να λειτουργεί ανά εξάμηνο προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτεία.

Ads

Επιπλέον, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να προχωρήσει σε προτάσεις για αυστηρότερο έλεγχο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και στη δημιουργία ευρωπαϊκών τέτοιων οργανισμών. Επιπροσθέτως βλέπει θετικά την πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να περιορίζεται σε προειδοποιήσεις και συστάσεις αλλά να μπορεί να κηρύσσει ανεξάρτητα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι τα πακέτα λιτότητας δεν πρέπει να περιέχουν μέτρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη.