Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι παραδέχτηκε πως έλαβε χρήματα από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως τα ποσά ήταν μικρά και η χρήση τους νόμιμη. Μάλιστα πρόσθεσε πως χρησιμοποιήθηκαν για έργα και υγειονομική περίθαλψη. Οι αναφορές όμως νυν και πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «λεφτά-φαντάσματα» που δίνονταν ακόμα και σε εμπόρους ναρκωτικών και πολέμαρχους για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς των ΗΠΑ και της κυβέρνησης.

Ads

 
Η παραδοχή του Καρζάι έρχεται μετά από δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε πως βαλίτσες και πλαστικές σακούλες γεμάτες χρήματα από τη CIA έφταναν συχνά στο γραφείο του προέδρου.  
 
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν υποστήριξε πως τα χρήματα δόθηκαν στο Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλείας (οργανισμός που εποπτεύεται από την Προεδρία) τα τελευταία δέκα χρόνια.
 
Στο δημοσίευμα των New York Times αναφερόταν πως η μεγάλη διαφθορά του Αφγανιστάν τροφοδοτήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. «Τα αποκαλούσαμε ‘ghost money”», δήλωσε πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Αφγανιστάν. «Ερχόντουσαν μυστικά και έφευγαν μυστικά», πρόσθεσε.
 
Αυτά τα «χρήματα – φάντασμα» ήταν η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν, σχολίασε αμερικανός αξιωματούχος.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως ποσά δόθηκαν μεταξύ άλλων και σε εμπόρους ναρκωτικών, σε άτομα που συνδέονται με τους Ταλιμπάν και σε πολέμαρχους των ανταρτών, ώστε να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς των ΗΠΑ και της κυβέρνησης.
 
«Συνεργάζονται (CIA) ακόμα και με εγκληματίες αν κρίνουν πως πρέπει να το κάνουν», δήλωσε πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σύμφωνα με το RT. Τις αναφορές δεν έχει σχολιάσει μέχρι αυτήν των ώρα η CIA και το υπουργείο Εξωτερικών.