Απέρριψε το αίτημα για πρόωρη αποφυλάκιση του καταδικασμένου για βιασμούς και δολοφονίες παιδιών Μαρκ Ντιτρού, βελγικό δικαστήριο. Τα εγκλήματα του Ντιτρού είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’90 καταδικάστηκε για την απαγωγή και τον βιασμό έξι κοριτσιών και τη δολοφονία τεσσάρων από αυτά.  Ο ίδιος είχε ζητήσει στις αρχές του μήνα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πια επικίνδυνος. Λίγες ώρες πριν την απόφαση σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στο περιοδικό Le Soir, η μητέρα του Ντιτρού κάλεσε το αρμόδιο δικαστήριο να μην κάνει δεκτό το αίτημα του γιου της για πρόωρη αποφυλάκιση.

Ads

 
Η εξομολόγηση της μητέρας
 
Η 78χρονη Ζανίν Ντιτρού υποστήριξε ότι αν αποφυλακιστεί ο γιος της θα διαπράξει ξανά εγκλήματα. «Είμαι σίγουρη ότι θα αρχίσει πάλι τα ίδια» σημειώνει στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από το 2004, όταν ο Μαρκ Ντιτρού καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 
Δικηγόρος των θυμάτων τονίζει ότι ο Ντιτρού δεν έδειξε καμιά μετάνοια 

«Ο Μαρκ δεν είναι έτοιμος να αποφυλακιστεί γιατί εξακολουθεί να θέλει να αποδίδει σε άλλους την ευθύνη των πράξεών του» σημείωσε.

Ads

image
Διαμαρτυρίες έξω από το δικαστήριο: Ο Ντιτρού να παραμείνει στη φυλακή
 
Η ιστορία ενός παιδεραστή και δολοφόνου
 
Η υπόθεση Ντιτρού είχε προκαλέσει όχι μόνο τη  φρίκη αλλά και την οργή της κοινής γνώμης λόγω των λανθασμένων χειρισμών της αστυνομίας.
 
Παρότι ο παιδεραστής είχε συλληφθεί αρχικά το 1996, κατάφερε να δραπετεύσει το 1998 και η υπόθεσή του έφθασε στο δικαστήριο του 2004. Την χρονιά εκείνη είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τους βιασμούς 6 κοριτσιών και την δολοφονία δύο εξ αυτών, αλλά και την δολοφονία ενός φερόμενου ως συνεργάτη. Επιπλέον, άφησε δυο κορίτσια 8 ετών που είχε απαγάγει να πεθάνουν από ασιτία.

image
 
Όπως προβλέπεται από τον βελγικό νόμο, οι καταδικασθέντες για εγκλήματα έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης αφού εκτίσουν το ένα τρίτο της ποινής τους ή, όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, ύστερα από 15 χρόνια.
 
Ο Ντιτρού συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε σε ισόβια το 2004. Είχε ήδη εκτίσει δύο επιπλέον χρόνια έχοντας καταδικαστεί για άλλη κατηγορία, γεγονός που τού επέτρεπε να ζητήσει την πρόωρη αποφυλάκισή του φέτος.
 
Ο ίδιος και η σύζυγός του Μισέλ Μαρτέν είχαν φυλακιστεί την δεκαετία του 1980 για την απαγωγή και τον βιασμό πέντε μικρών κοριτσιών, αλλά αποφυλακίστηκαν σύντομα λόγω «καλής διαγωγής» και συνέχισαν τις απαγωγές παιδιών μετά την απελευθέρωσή τους.
 
image

Η Ματρέν αποφυλακίστηκε εκ νέου πέρυσι για να ζήσει σε μοναστήρι και ενώ είχε εκτίσει τα 16 από τα 30 χρόνια της τελευταίας ποινής της. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε μεγάλη οργή στο Βέλγιο.