Ενενήντα ένα άτομα συνελήφθησαν χθες στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της πρώτης επετείου από την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μικροσυγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις της τάξης, κυρίως στις εγκαταστάσεις των δύο πανεπιστημίων της πρωτεύουσας.

Ads

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Χοσέιν Σατζαντίνια δήλωσε ότι «91 ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη», χωρίς να προσδιορίζει τους λόγους, ή τις συνθήκες των συλλήψεων. «Δεν υπήρξε καμιά αντιπαράθεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιστοσελίδες, μικρές ομάδες αντιφρονούντων προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, όμως απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Σημειώνεται πως οι αρχές είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε διαδήλωση ενώ και οι δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της φιλομεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και Μέχντι Καρουμπί είχαν καλέσει τον κόσμο να μη διαδηλώσει προκειμένου να αποφευχθεί νέο κύμα καταστολής του κινήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph, ο Αχμαντινετζάντ επιβράβευσε τους σκληροπυρηνικούς Φρουρούς της Επανάστασης για το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν είχαν καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις, συνάπτοντας συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με εταιρίες που ανήκουν στους Φρουρούς.

Ads