Ένας ακόμη ακτιβιστής υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθη στην πόλη Ράκα της Συρίας, μετά από την κριτική που άσκησε δημοσίως, μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, κατά της καταστολής από μέρους των αρχών των ειρηνικών διαδηλώσεων των πολιτών. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα σε μία ημέρα στην πόλη Ντεράα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 600 σε όλη τη χώρα.

Ads

Την Κυριακή, οι συριακές αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 500 πολίτες εντός και πέριξ της πόλης Ντεράα, ενώ οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο διαμαρτυριών την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Συρία αντιμετωπίζει διεθνή κατακραυγή λόγω της βίαιης καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων των πολιτών και σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις περισσότερα από 600 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα. Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan, 607 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία. Μόνο τις δύο προηγούμενες ημέρες 70 άτομα σκοτώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τώρα επικρατεί ηρεμία στη Ντεράα, ειδικά για τους φωτογράφους», ανέφερε ένας ακτιβιστής που κατάγγειλε ότι ορισμένοι καταστηματάρχες εξαναγκάστηκαν από τις αρχές να ανοίξουν τα μαγαζιά τους για να φαίνεται στις φωτογραφίες ότι όλα είναι ήρεμα στην πόλη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε από την Παρασκευή τη Συρία με επιβολή κυρώσεων ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά ατόμων του καθεστώτος του Ασάντ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ εκτίμησε σήμερα ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ «θα πέσει» αν συνεχίσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. «Αν το συριακό καθεστώς συνεχίσει σε αυτό το δρόμο (της καταστολής) αργά ή γρήγορα θα πέσει, αλλά θα πέσει σίγουρα», δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Η θέση της Γαλλίας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Έχουμε καταδικάσει όλους όσοι διέπραξαν τέτοιου είδους εγκλήματα και τα καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», επεσήμανε ο Ζιπέ υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον του συριακού καθεστώτος.

«Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου να καθορίσουμε σειρά κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να επισημάνουμε όχι μόνο την καταδίκη μας, αλλά και την ανάληψη δράσης εναντίον τέτοιων συμπεριφορών», διευκρίνισε ο Ζιπέ.

Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση προσέφερε αμνηστία σε όλους εκείνους «που παραπλανήθηκαν σε παράνομες δραστηριότητες» εάν παρουσιαστούν αυτοβούλως εντός δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε «εκείνους που φέρουν όπλα και απειλούν την ασφάλεια της χώρας» να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου, με αντάλλαγμα την παροχή αμνηστίας. Στο ανακοινωθέν του, που αναπαράχθηκε από το κρατικό πρακτορείο SANA, το υπουργείο προτρέπει συνάμα τους πολίτες να παρουσιαστούν και να προσφέρουν πληροφορίες για «παρανόμους, τρομοκράτες και τοποθεσίες όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όπλα».