Οι αντάρτες – υποστηρικτές του Αλασάν Ουαταρά – που ελέγχουν τη βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει μια πόλη στα κυβερνητικά εδάφη μετά από ολονύχτιες συγκρούσεις και τώρα κινούνται προς τα νότια. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από το αντίπαλο στρατόπεδο του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Ads

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε τώρα στη Ζουάν-Χουνιέν» είπε ο εκπρόσωπος των Νέων Δυνάμεων, Ουαταρά Σεϊντού, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες «μετακινούνται προς το Μπιν-Χουίν» και ισχυρίστηκε ότι δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό σε αυτές τις πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ακτή Ελεφαντοστού έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, μετά τις προεδρικές εκλογές, για τον νικητή των εκλογών. Η διαμάχη μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμαγκμπό και του αντίπαλό του, Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος στηρίζεται από τους αντάρτες και έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως ο νέος πρόεδρος της χώρας, έχει εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών τους.

Ο Σαρλ Μπλε Γκουντέ, υπουργός Νεότητας και επικεφαλής των «πατριωτών» υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό, κάλεσε σήμερα τους νέους να «οργανωθούν σε επιτροπές» προκειμένου να εμποδίσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ να κυκλοφορούν στη χώρα. Ο Γκουντέ ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους οπαδούς του Ουατάρα τονίζοντάς τους ότι «δεν πρέπει να πε΄σουν στην παγίδα του εμφυλίου πολέμου». Αυτή η προτροπή προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων, οι οποίοι γιουχάισαν τον Γκουντέ και του ζήτησαν να δώσει εντολή για πόλεμο με τους υποστηρικτές του Ουατάρα, αλλά και να καταλάβουν το ξενοδοχείο Γκολφ, όπου έχει στήσει το επιτελείο του ο πολιτικός αντίπαλος του Γκμπαγκμπό.

Ads

«Μένουμε στις γειτονιές μας και υποφέρουμε κι αυτός μας λέει να είμαστε ήρεμοι, λέει σαχλαμάρες! Θέλουμε να πολιορκήσουμε τους Onuci. Θα πεθάνουμε, αυτό είναι αλήθεια, αλλά θα ελευθερώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε μια ομάδα νέων. Η κυβέρνηση του Γκμπαγκμπό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, κατήγγειλε «τη συνένοχη στάση των δυνάμεων του ΟΗΕ» όσον αφορά τη «διείσδυση» των «ανταρτών» σε πολλές συνοικίες του Αμπιτζάν.