Εκεί που κάποτε υψωνόταν το «Τείχος του Βερολίνου», μία συνοικία της Γερμανικής πρωτεύουσας, το Kreuzberg, συνεχίζει και αντιστέκεται στο κυρίαρχο σύστημα, χτίζοντας το δικό του ιδεολογικό τείχος.

Ads

Το Kreuzberg είναι το σημείο αναφοράς της Γερμανικής πρωτομαγιάς, η οποία λόγω της χρονικής συγκυρίας αποτελεί βασικό θέμα στα εγχώρια ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, στο Kreuzberg, οι διαδηλωτές προετοιμάζονται και στέλνουν τα μηνύματά τους μέσα από συνθήματα, φυλλάδια και προκηρύξεις.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής την κάνει αρκετά ελκυστική στους ξένους, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την ιστορία της. Το ρόλο του ξεναγού στα «Εξάρχεια της Γερμανίας», έχει αναλάβει ένας αμερικανός αντικαπιταλιστής, μέλος οργάνωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο οποίος μετακόμισε στο Βερολίνο, πριν από οκτώ χρόνια. Όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος του Spiegel, δύο μεγάλες παρέες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, περιμένουν τον Bill για τους μυήσει στα μυστικά και την ιστορία της περιοχής.

Ο Bill, όπως παρουσιάστηκε στον δημοσιογράφο του Spiegel, σημειώνει ότι η ξενάγηση κοστίζει 5 ευρώ το άτομο, όμως όλο το ποσό πηγαίνει στα ταμεία της οργάνωσης. Ο Bill μιλάει στους ξένους για τις καταλήψεις, το φοιτητικό κίνημα και τον Rudi Dutschke, το σύμβολο μίας ολόκληρης γενιάς.

Ads

Η ξενάγηση φέρνει την παρέα έξω από τα γραφεία του βετεράνου πολιτικού των Πρασίνων Hans-Christian Ströbele, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπερασπιστεί τα μέλη της RAF τη δεκαετία του 1970. Ο Bill σχολίασε αρνητικά το παρόν του. «Ο Ströbele είναι ακριβώς όπως και πολλοί στο Kreuzberg. Δεν είναι πλέον όσο ριζοσπάστης ήταν».

Το γκρουπ φτάνει στο σημείο μηδέν. Ο Bill ανάβει ένα τσιγάρο, καθώς πρόκειται να διηγηθεί την σημαντικότερη ιστορία της περιοχής. «Ήταν 1η Μαϊου του 1987. Ο κόσμος ήταν αρκετά ήσυχος, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε, η αστυνομία, και άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα. Τότε ήρθε η έκρηξη, ο κόσμος λεηλάτησε και έκαψε ένα supermarket. Αυτή είναι η εκδοχή που πιστεύω για τα γεγονότα του 87. Από τότε η περιοχή έγινε το κέντρο διαμαρτυρίας».

Ένας από τους τουρίστες ρωτάει τους λόγους για τους οποίους διαδηλώνουν; «Εξαρτάται πάντα από τις πολιτικές εξελίξεις», απαντάει. «Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να επαναστατήσεις και να διαμαρτυρηθείς, καταπίεση, εκμετάλλευση, ο πόλεμος και τόσες άλλες. Για να το πούμε ωμά: Όλα σχετίζονται με το γεγονός ότι ο καπιταλισμός είναι μία μ…κία και είμαστε ενάντια στο σύστημα». Όλοι τον κοιτούν και κανείς δεν μιλάει, γράφει ο ρεπόρτερ του Spiegel.

Από την πλευρά του ο Bill, βλέπει τις ξεναγήσεις ως μία ευκαιρία να εξηγήσει και να διαδώσει τις ιδέες του και να προωθήσει την εξέγερση. Για τον Bill τα πράγματα είναι απλά και το σχέδιο παραμένει ίδιο εδώ και χρόνια. Ο κόσμος διαμαρτύρεται, η αστυνομία επιτίθεται και ο κόσμος ξεσπά. «Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία διοργανώνει φεστιβάλ ενάντια στη βία στοχοποιώντας την ριζοσπαστική αριστερά σε μία προσπάθεια να την περιθωριοποιήσει», τονίζει. Η ομάδα στάθηκε μπροστά στο supermarket που λεηλατήθηκε το 1987. Δίπλα μία καφετέρια, στέκι αριστερών, που έκλεισε λόγω της αύξησης του ενοικίου. Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες.

Το πως θα εξελιχθεί η διαδήλωση αυτή την πρωτομαγιά παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Από την πλευρά του ο Bill καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει δυναμικά, όσο για τη στιγμή που τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή, ο Bill συμβουλεύει «Μείνετε ψύχραιμοι και να χρησιμοποιείται πάντα το μυαλό σας».