Μέχρι τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες στην Αίγυπτο για το δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ενημέρωσε ο στρατός με δεύτερη ανακοίνωσή του. Η παράταση του χρόνου αποφασίσθηκε λόγω της αθρόας προσέλευσης των Αιγυπτίων στις κάλπες.

Ads

Σημειώνεται ότι οι Αιγύπτιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είναι 45 εκατομμύρια και σε πολλά εκλογικά τμήματα παρατηρούνται μεγάλες ουρές. Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν και τα προβλήματα με πολλά εκλογικά τμήματα να έχουν αργήσει να ανοίξουν ή την έλλειψη ψηφοδελτίων. Το δημοψήφισμα έχει και συμβολική σημασία, όχι μόνο γιατί είναι το πρώτο δείγμα πραγματικής ελευθερίας μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται για πρώτη φορά να ψηφίσουν.

Συχνά έξω από τα εκλογικά τμήματα δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Μάλιστα, ο νομπελίστας, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, δέχτηκε επίθεση με πέτρες έξω από εκλογικό κέντρο στη συνοικία Μοκατάμ του Καϊρου. Δεν υπάρχει αναφορά για κάποιο τραυματισμό από το επεισόδιο.

Οι Αιγύπτιοι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν «ναι» ή «όχι» σε μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων οι κυριότερες αφορούν στην προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετείς και όχι σε απεριόριστες εξαετείς θητείες όπως ισχύει σήμερα και επίσης χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός.

Ads

Οι υπέρμαχοι του «ναι» είναι υπέρ της γρήγορης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Το «ναι» υποστηρίζουν κυρίως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι υποστηρικτές του πρώην κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το «όχι» υποστηρίζουν κυρίως οι χριστιανοί κόπτες, όλα τα μικρά κόμματα καθώς και οι δύο μέχρι τώρα προεδρικοί υποψήφιοι Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Οι υποστηρικτές του «όχι», αν και επιθυμούν τις βελτιωτικές αλλαγές που προτείνει το δημοψήφισμα, με τον εκάστοτε Πρόεδρο να μην μπορεί να υπερβαίνει τις δύο τετραετείς θητείες και να πρέπει να διορίζει Αντιπρόεδρο καθώς και να καταργήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ωστόσο κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν αν γίνουν οι εκλογές σύντομα.