«Ναι» στη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα αλλά υπό αυστηρούς όρους λέει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προαναγγέλλοντας παράλληλα σκληρές διαπραγματεύσεις. Η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε επίσης θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των αργιών και των αδειών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ads

«Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δεν θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι», τόνισε η κ. Μέρκελ μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η βοήθεια συνδέεται με όρους. «Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα… Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά θα το κάνει μόνο όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος έθεσε επίσης θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των αργιών και των αδειών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μη δημιουργεί χρέη μια χώρα, «αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία», δήλωσε η κ. Μέρκελ. «Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό.»

Παρόμοια άποψη εξέφρασε αναφερόμενη στις αργίες και τις άδειες
προς τους εργαζόμενους. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Σρέντερ: «Η Μέρκελ άργησε πολύ να δράσει»

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν κατάφερε να ηγηθεί στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρώπης και τώρα θα πρέπει να υπερβεί την κοινή γνώμη της Γερμανίας για να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, δήλωσε στο μεταξύ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέραρντ Σρέντερ.

Σχολιάζοντας σε συνέντευξή του τις τρέχουσες εξελίξεις στο οικονομικό μέτωπο της Ευρωζώνης, ο κ. Σρέντερ τόνισε ότι η καγκελάριος Μέρκελ ενήργησε με μεγάλη βραδύτητα πέρσι όταν ξεκινούσε η κρίση, «προμηθεύοντας υλικό στον κίτρινο Τύπο».

Κατά τον ίδιο, η κ. Μέρκελ πρέπει να πιέσει τις τράπεζες και άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων να αποδεχθούν ζημίες και να δώσουν χρόνο στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Χθες, μιλώντας από το δικηγορικό γραφείο του στο Ανόβερο, ο κ. Σρέντερ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας» στη Γερμανία, και ότι η πολιτική της χώρας είναι «υπερβολικά διστακτική». «Κάποιος πρέπει να πει ‘φτάνει πια’», τόνισε.