Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD για τη δική της μαρτυρία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ads

Η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν βίωσε την ιστορική εξέλιξη, γιατί «όπως κάθε Πέμπτη», χαλάρωνε στη σάουνα. «Είχα πάει στη σάουνα, όπως κάθε Πέμπτη βράδυ μαζί με μια φίλη και όταν βγήκα το φυλάκιο της Μπορνχόλμερ Στράσε ήταν ανοικτό και τότε πέρασα στην άλλη πλευρά» διηγήθηκε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μόλις πέρασε στο Δυτικό Βερολίνο, αναμείχθηκε με ένα πλήθος Ανατολικογερμανών, βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα με ανθρώπους τελείως ξένους, που κέρασαν τους πάντες μπύρα.

Η 35χρονη τότε Αγκέλα Μέρκελ εργαζόνταν ως φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου. Το βράδυ εκείνο, αφηγήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό, είχε τηλεφωνήσει στη μητέρα της, Χέρλιντ Κάσνερ, για να την καλέσει σε δείπνο με στρείδια στο Δυτικό Βερολίνο. «Ήταν ένα συνηθισμένο αστείο μεταξύ μας. Λέγαμε ότι θα θέλαμε να πάμε για στρείδια στο Κεμπίνσκι, όταν θα έπεφτε το Τείχος, χωρίς ούτε η μία ούτε η άλλη να πιστεύουμε ότι θα συμβεί.»