Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν προτείνει να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λιβύη. Αμέσως μετά από την εκεχειρία θα συγκροτηθεί μία μεταβατική κυβέρνηση αποτελούμενη εξ ίσου από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης και των εξεγερμένων. Η συμμετοχή του Μουαμάρ Καντάφι και των γιων του, αποκλείεται από αυτή την κυβέρνηση, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ads

Η μεταβατική κυβέρνηση θα διορίσει πρόεδρο, θα ασκεί έλεγχο στην αστυνομία, στις ένοπλες δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα αναλάβει την επίβλεψη των διαδικασιών συμφιλίωσης, που θα οδηγήσουν σε διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης, η οποία στη συνέχεια θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα, ανέφερε ο διπλωμάτης.

Ο Ιορδανός γερουσιαστής Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ, επιτετραμμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, επίσης αναζητά μια πολιτική λύση στον πόλεμο που κήρυξαν οι αντικαθεστωτικοί, που εδρεύουν ανατολικά της χώρας, κατά των δυνάμεων του Καντάφι, το Φεβρουάριο.

Ο Άμπντουλ Ιλάχ αλ Χάτιμπ είχε δηλώσει στις 11 Ιουλίου πως είναι αναγκαίο να συσταθεί ένα σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων, των περιοχών και των φυλών το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση της μετάβασης.

Ads

Ο Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία αψηφώντας τις επιθέσεις των εξεγερμένων που σκοπεύουν στην ανατροπή του. Παρά τις αεροπορικές επιδρομές του NATO, ο Καντάφι απορρίπτει τόσο τις αξιώσεις των πολιτικών οργάνων των εξεγερμένων όσο και της διεθνούς κοινότητας, που ζητούν να παραιτηθεί.

Την Πέμπτη μάλιστα, ο Λίβυος ηγέτης, απέρριψε κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους εξεγερμένους, αμφισβητώντας τις διπλωματικές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.