Για χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στη Μισράτα κατηγορεί το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι. Η χρήση των εν λόγω βομβών, που έχει απαγορευτεί σε περισσότερες από 100 χώρες, «θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους», επισημαίνει το Παρατηρητήριο. Τις κατηγορίες διαψεύδει η Τρίπολη, ενώ εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μισράτα υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνται όπλα διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ads

«Τους προκαλώ να το αποδείξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Το Παρατηρητήριο ωστόσο ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις βομβών διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου. «Είναι φρικιαστικό το ότι η Λιβύη χρησιμοποιεί όπλα αυτού του είδους» είπε ο Στιβ Γκους, διευθυντής ενός τμήματος του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Ερευνητές επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς», υπογράμμισε το Παρατηρητήριο
στο ανακοινωθέν του, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Τα συγκεκριμένα βλήματα «θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξαιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρθεί και δεν έχουν εκραγεί» ανέφερε ο Γκους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις, είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μισράτα από τα βλήματα αυτά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι, Ιμπραϊμ, αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας: « Αν χρησιμοποιούσαμε τέτοιες βόμβες οι αποδείξεις θα παρέμεναν εκεί για μέρες και εβδομάδες… και ξέρουμε πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα θα έρθει μαζικά στη χώρα μας σύντομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα μας ενοχοποιούσε ακόμα κι αν ήμασταν εγκληματίες».

Ads

Η Λιβύη έχει προσκαλέσει τη UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μισράτα. Σήμερα στην πόλη έφτασε ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να αξιολογήσει την κατάσταση. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ ανάφερε ότι η εν λόγω ομάδα θα συντάξει έκθεση με τις εκτιμήσεις της.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι κατά των εξεγερμένων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του». Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, που απαγορεύει τη χρήση τους, έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις στρατιωτικές πιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

Όπως σημείωσε το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πλειοψηφία των χωρών διεθνώς έχει απαγορεύσει τη χρήση όπλων διασποράς όπως ορίζει η σχετική Συνθήκη, που κατέστη δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου το 2010. Η Λιβύη όμως δεν την έχει κυρώσει, πρόσθεσε, καλώντας την Τρίπολη «να σταματήσει αμέσως» να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα. Υπενθυμίζεται ότι η Μισράτα πολιορκείται από τις καθεστωτικές δυνάμεις πάνω από έξι εβδομάδες και εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι.

Νέα επίθεση Καντάφι στην Μισράτα

Πάνω από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν το Σάββατο στην πόλη Μισράτα από δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών. «Επιτέθηκαν με ρουκέτες Grad κατά βιομηχανικής περιοχής σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον εκατό ρουκέτες εκτοξεύτηκαν», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Αμπντελμπασέτ Αμπού Μζερέικ.

Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν και σε θέσεις των αντικαθεστωτικών στην περιοχή μεταξύ της Ατζνταμπίγια και της Μπρέγκα, στα ανατολικά της Λιβύης. Νοσοκομειακή πηγή ανέφερε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στη Λιβύη έχουν έλλειψη από βόμβες ακρίβειας και άλλου είδους πολεμοφόδια