Ανταποδίδουν τα «πυρά» που δέχονται από τις δυτικές κυβερνήσεις η Λιβύη, το Ιράν και η Συρία, μιλώντας για την «καταστολή» των ταραχών στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις, με την Τρίπολη να δηλώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «έχει απολέσει τη νομιμότητά του». Τα καθεστώτα καταδικάζουν τη «βίαιη καταστολή», καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβληθεί διά της βίας και ζητούν παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ads

«Ο Ντ. Κάμερον και η κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον τους και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από την αστυνομία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλάν Κάι, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας, Jana.

«Ο Κάμερον και η κυβέρνησή του έχουν απολέσει τη νομιμότητα» προσέθεσε ο Κάι, οι δηλώσεις του οποίου είναι… copy paste φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι δυτικές κυβερνήσεις κατά του Μυανμάρ Καντάφι.

Όπως τονίζει ο Χ. Κάι, «οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός απορρίπτει αυτήν την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επιβληθεί διά της βίας».

Ads

Ο Λίβυος αξιωματούχος δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα «να μην μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του βρετανικού λαού».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε από την πλευρά του «απαράδεκτη» τη «βάρβαρη» αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τη βρετανική αστυνομία.

«Αντί να υιοθετούν μια τέτοια στάση οι Βρετανοί ηγέτες θα ήταν προτιμότερο να σταθούν στο πλευρό του λαού και να τον ακούσουν. Αντί να στέλνουν στρατιώτες στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη για να λεηλατήσουν τα πετρέλαια, θα ήταν προτιμότερο να σκεφτούν το λαό τους» είπε ο Αχμαντινετζάντ προσθέτοντας ότι «Ένα μέρος του βρετανικού λαού έχει χάσει την υπομονή του […] και δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον» καταγγέλλοντας συγχρόνως τα Ηνωμένα Έθνη για τη «σιωπή» τους.

«Αν το ένα εκατοστό από αυτά τα εγκλήματα είχαν διαπραχθεί σε χώρα εχθρική προς τη Δύση τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανισμοί που υποτίθεται ότι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κραύγαζαν […]. Είναι μια δοκιμασία για να δούμε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας τολμά να καταδικάσει ένα από τα μόνιμα μέλη του» συνέχισε.

Το 2009 η Βρετανία και οι άλλες δυτικές χώρες είχαν καταδικάσει το Ιράν για χρήση βίας κατά διαδηλωτών μετά τις προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Αχμαντινετζάντ.

Στη Συρία, για τον πρόεδρο της οποίας το Λονδίνο υποστηρίζει ότι «έχει απολέσει τη νομιμότητα» με τις δολοφονίες διαδηλωτών, η κρατική τηλεόραση πρόβαλε συνεχώς βίντεο όπου εικονίζεται ένας αστυνομικός να κυνηγά και να ρίχνει στο έδαφος έναν άνδρα. Στο κείμενο που προβαλλόταν στην οθόνη έγραφε: «Έχουμε πρόβλημα με τις συμμορίες στη Βρετανία, λέει ο Κάμερον».