Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και πολιτοφυλακής, που δρα με την έγκριση του υπουργείου Άμυνας στη Βεγγάζη.

Ads

 
Δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αρχηγείο της ταξιαρχίας Λιβυκή Ασπίδα απαιτώντας τη διάλυση των πολιτοφυλακών, που δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.
 
«Μία ομάδα διαδηλωτών άρχισε να διαμαρτύρεται για την παρουσία των πολιτοφυλάκων. Ζητούσαν τη διάλυση των ομάδων ώστε να ξαναφτιαχτεί ο στρατός», δήλωσε ένας κάτοικος της Βεγγάζης. «Καθώς έφευγα, είδα διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την άλλη πλευρά να ανταποδίδει με πυρά» συμπλήρωσε.

Η δυσφορία για τους πολιτοφύλακες, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί ή έχουν πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση, που οι δυνάμεις της είναι πολύ ανίσχυρες για να διατηρήσουν την ασφάλεια, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά από τις πολιορκίες υπουργείων στην Τρίπολη.
 
Η ταξιαρχία Λιβυκή Ασπίδα αποτελείται από πρώην μαχητές των ανταρτών που συνδέονται με το υπουργείο Άμυνας. Ο εκπρόσωπος της ομάδας Αντέλ Ταρχούνι, ανέφερε ότι στην πλευρά της ταξιαρχίας υπάρχει ένας νεκρός και επτά τραυματίες. Ο Ταρχούνι υπερασπίστηκε την «νομιμότητα» της ομάδας του, λέγοντας ότι επισήμως βρίσκεται κάτω από τις οδηγίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μετά το περιστατικό, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αλί Ζεντάν Σιλντ ανακοίνωσε ότι ο στρατός πήρε την κατοχή των εγκαταστάσεων της ταξιαρχίας και ελέγχει το βαρύ οπλισμό που υπήρχε εκεί. Σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθούν οι ευθύνες, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.