Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίπολη, ενώ καπνός ήταν ορατός πάνω από το κτηριακό συγκρότημα του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, που έχει αποτελέσει πρόσφατα στόχο αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος υπέβαλε επισήμως χθες στο Κογκρέσο έκθεση που αιτιολογεί το ρόλο της χώρας στη Λιβύη και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του, όπως έχει κατηγορηθεί.

Ads

Με ρωσικό σχέδιο για την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία και όχι τη Λιβύη έφθασε σήμερα στην Τρίπολη ο απεσταλμένος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε συναντηθεί στη Βεγγάζη με αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών. «Σαφώς οι συνομιλίες στην Τρίπολη δεν θα είναι εύκολες» δήλωσε ο Μαργκέλοφ και πρόσθεσε : «Στον αραβικό κόσμο υπάρχει παράδοση συγχώρεσης και συμφιλίωσης, και πολλοί προηγούμενοι ηγέτες καθεστώτων της περιοχής συνέχισαν να ζουν στις χώρες τους και να ιδιωτεύουν μετά την ανατροπή τους από την εξουσία».

Την ίδια ώρα, ισχυρές εκρήξεις έπλητταν το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας. Το συγκρότημα μέσα στο οποίο είναι η κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι έχει αποτελέσει στόχο επανειλημμένων αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του λιβυκού καθεστώτος ότι 12 πολίτες σε λεωφορείο σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια βομβαρδισμού νοτίως της Τρίπολης, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ads

‘Ο Ομπάμα δεν υπερέβη τις εξουσίες του’

Στο μεταξύ, δέκα μέλη του Κογκρέσου κατέθεσαν αγωγή εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα, με το επιχείρημα πως έχει παραβιάσει το “νόμο για τις εξουσίες του πολέμου”, σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, η έκθεση των 30 σελίδων περιλαμβάνει νομικά επιχειρήματα που αναφέρουν ότι ο αμερικανικός νόμος επιτρέπει μια αποστολή προστασίας πολιτών και τη μάχη κατά των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που έβαλε κατά των πολιτών, χωρίς να χρειαστεί να δώσει το πράσινο φώς το Κογκρέσο.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής αποφασίστηκε μετά από το αίτημα του ΄ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ που προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θα χρειαστεί εξουσιοδότηση του Κογκρέσου σε μια πιθανή συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λιβύη.

Το κόστος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορά του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο αναμένεται να φτάσει το 1.1 δις δολάρια μέχρι το Σεπτέμβριο.