Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σκοτωθεί από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι στην πρωτεύουσα της Λιβύης, από τη στιγμή που ξέσπασε η εξέγερση τον περασμένο Μάρτιο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία ότι όπλα από τη Λιβύη καταλήγουν στα χέρια της Αλ Κάιντα.

Ads

Για«πολλές χιλιάδες νεκρούς, ίσως πάνω από 10.000» κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, το οποίο αναφέρεται στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στους τρεις μήνες αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.

Ωστόσο, τις εκτιμήσεις αυτές αμφισβητεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως σημείωσε ο διευθυντής του τμήματος για τις διεθνής κρίσεις του Παρατηρητηρίου, Πέτερ Μπουκέρ.

«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί τι συμβαίνει στην Τρίπολη και σε άλλες ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές αυτή τη στιγμή, όμως δεν διαθέτουμε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει πως ο απολογισμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός», ανέφερε ο Πέτερ Μπουκέρ, εκτιμώντας τον αριθμό των νεκρών στους «εκατοντάδες» και όχι χιλιάδες.

Ads

Η Le Figaro, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, τονίζει πως το καθεστώς Καντάφι εφαρμόζει μια πολιτική «καμένης γης, με στόχο να διατηρήσει το καθεστώς του τρόμου στην πρωτεύουσα και να αποτρέψει οποιοδήποτε ξεσηκωμό».

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κάνει λόγο για συλλήψεις ανθρώπων επειδή παρακολουθούσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ή επειδή έστελναν σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου επικρίνοντας το καθεστώς, καθώς και για ανθρώπους που βασανίστηκαν μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους προτού εξαφανιστούν. Παράλληλα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρήσεις εξαναγκάζονται να μένουν ανοιχτές προκειμένου να διατηρείται μια αίσθηση ομαλότητας.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ ανησυχία ότι όπλα από τη Λιβύη καταλήγουν στην Αλ Κάιντα

Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής του στρατού των ΗΠΑ, Κάρτερ Φ. Χαμ, «ανησυχούν πολύ σοβαρά όλοι οι εταίροι μας στην περιφέρεια, και οι ΗΠΑ συμμερίζονται αυτή την ανησυχία, για την διάδοση των όπλων από τη Λιβύη σε άλλα μέρη, περιλαμβανομένων περιοχών υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα».

«Για να ελεγχθεί η διάδοση των όπλων θα απαιτηθούν κοινές προσπάθειες από όλους και σημειώνω ενθαρρυμένος τις συναντήσεις ανάμεσα στην Αλγερία, την Μαυριτανία, το Μαλί και το Νίγηρα», συνέχισε ο Κάρτερ Φ. Χαμ, καταλήγοντας πως «οι ΗΠΑ συνεργάζονται με καθεμιά απ’ αυτές τις χώρες για να βρεθούν τρόποι ώστε να δώσουμε υποστήριξη η οποία να βοηθά πραγματικά. Θα μπορούσε να είναι στο πεδίο των πληροφοριών, ή στην ασφάλεια των συνόρων».

Ένας μετανάστης από την Μιζουράτα νεκρός, 76 διασωθέντες στην Μάλτα

Παράλληλα, δυνάμεις τις Μάλτας διέσωσαν 76 Λίβυους πρόσφυγες, οι οποίοι επέβαιναν σε μικρό πλεούμενο στα ανοικτά των ακτών της χώρας, ενώ ένας έχασε τη ζωή του.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος στη μαλτέζικη πρωτεύουσα Βαλέτα, οι μετανάστες είχαν φύγει από την Μιζουράτα το Σαββατοκύριακο και δεν είχαν αρκετά εφόδια μαζί τους. «Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέχρι τώρα φαίνεται ότι οι μετανάστες δεν είχαν πλέον τροφή και νερό», σημείωσε.

Ορισμένοι από τους μετανάστες είπαν ότι ένας εξ αυτών πέθανε στην διάρκεια του ταξιδιού και πέταξαν τη σορό του στη θάλασσα.

Εγκατέλειψε τον Καντάφι ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου

Την απόφαση του να «εγκαταλείψει τη χώρα του» για να ενωθεί προσεχώς με τους εξεγερμένους συμπατριώτες του και «να αγωνιστεί για ένα δημοκρατικό κράτος», ανακοίνωσε σήμερα από τη Ρώμη όπου έχει καταφύγει ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ.

«Στην παρούσα κατάσταση δεν μπορούμε πλέον να εργαστούμε, και έτσι εγκατέλειψα τη χώρα μου και την εργασία μου για να ταχθώ στο πλευρό των νέων Λίβυων που μάχονται και ένα δημοκρατικό κράτος» δήλωσε.

Καταλήγοντας οι κ. Γάνεμ ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει σταματήσει λόγω του διεθνούς εμπάργκο και ότι ο ίδιος δεν θα εκπροσωπεί πλέον τη χώρα του στον ΟΠΕΚ.