Μαίνονται οι μάχες στη Λιβύη, με το ΝΑΤΟ να συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές. Από την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν πως το επόμενο διάστημα οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη στη Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί φέρονται να κατέλαβαν ένα από τα κύρια μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στη Λιβύη και την Τυνησία, με αρκετούς από τις δυνάμεις του Καντάφι να παραδίνονται στις Τυνησιακές αρχές, προσπαθώντας να αποφύγουν τους εξεγερμένους. Από την πλευρά τους, οι καθεστωτικοί ανακοίνωσαν πως εξοπλίζουν τους πολίτες για να αμυνθούν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. «Αν το ΝΑΤΟ έρθει σε οποιαδήποτε πόλη της Λιβύης, θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης. Την ίδια στιγμή, το θέμα της αποστολής στρατιωτικών συμβούλων από της Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, σε στρατόπεδα των αντικαθεστωτικών προκαλεί νέες εντάσεις στη διεθνή κοινότητα. Η Ρωσία εκφράζει την αντίθεσή της με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων, ενώ η Ολλανδία αναφέρει πως η αναγνώριση του «Εθνικού Συμβουλίου» από τις Γαλλία, Ιταλία και Κατάρ, δεν είναι στο «σωστό δρόμο». Τέλος, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υποστήριξε πως βασικός στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η κατάπαυση του πυρός.

Ads

Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι σημειώθηκαν στην μεθοριακή διάβαση του Ουάζαν, η οποία βρίσκεται στην οδό που συνδέει τη λιβυκή πόλη Ναλούτ με την τυνησιακή Ντεχίμπα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το πέρασμα, ενώ ορισμένοι στρατιώτες από τις δυνάμεις του Καντάφι, περίπου 200, παραδόθηκαν σε Τυνήσιους στρατιώτες για να μην πέσουν στα χέρια των εξεγερμένων. Σημειώνεται πως στην εν λόγω περιοχή, που είναι γνωστή ως Δυτικά Όρη, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει χιλιάδες πρόσφυγες

Στην περιοχή της Γαριάν,
90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολη, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές και σύμφωνα με το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης μετέδωσε ότι 7 άμαχοι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σε επιδρομές του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Χέλατ αλ Φεριάν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Επιπλέον, το Jana μετέδωσε πως δυνάμεις του NATO αναχαίτισαν ένα λιβυκό δεξαμενόπλοιο, χωρίς ωστόσο να δίνει πληροφορίες για το σημείο της επίθεσης. «Δυνάμεις του NATO διέπραξαν μια βάρβαρη επιχείρηση πειρατείας εναντίον ενός λιβυκού δεξαμενόπλοιου και χρησιμοποίησαν βία και τρομοκρατία εναντίον του πληρώματός του, κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε το Jana.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης ανακοίνωσε πως οι λιβυκές αρχές εξοπλίζουν πολίτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επίθεση από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. «Πολλές πόλεις έχουν οργανωθεί σε ομάδες για να πολεμήσουν οποιαδήποτε πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί σε «όλον τον πληθυσμό» τουφέκια και ελαφρά όπλα.

«Αν το ΝΑΤΟ έρθει στη Μισράτα ή σε οποιαδήποτε λιβυκή πόλη θα φέρουμε την κόλαση στο ΝΑΤΟ.
Θα είμαστε μια πύρινη σφαίρα. Θα το κάνουμε δέκα φορές πιο κακό απ’ ό,τι στο Ιράκ», σημείωσε. Σχετικά με την κατάσταση στη Μισράτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο λιβυκός στρατός έχει τον έλεγχο του 80% της, με τους αντικαθεστωτικούς να ελέγχουν μόνο το λιμάνι και τη γύρω περιοχή.

Ads

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη σχετική έγκριση.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, ανακοίνωσε πως την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων τα γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν περισσότερες από 250 εξόδους, σημειώνοντας, όπως είπε, «ελαφρά αύξηση» από την προηγούμενη εβδομάδα. «Υπάρχει μια βούληση να ενταθεί η πίεση, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στον Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του σχετικά με την επιθυμία μας τα πράγματα να εξελιχθούν γρήγορα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Λοράν Τεσέρ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους στρατιωτικούς συμβούλους που θα στείλει η Γαλλία στους αντικαθεστωτικούς, «περίπου δέκα», όπως είπε. Ο Τεσέρ υποστήριξε πως οι σύμβουλοι θα έχουν «μόνο συμβουλευτικά καθήκοντα». Η αποστολή τους στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, «θα είναι ουσιαστικά η παροχή τεχνικών και οργανωτικών συμβουλών. Δεν πρόκειται για μια αποστολή επιχειρησιακής δέσμευσης (… ) Δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Τεσέρ αποκλείοντας ότι οι σύμβουλοι αυτοί θα συμμετέχουν στον προσδιορισμό στόχων.

Υπενθυμίζεται πως Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο ανακοίνωσαν ήδη την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στους εξεγερμένους.
Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία υπερβαίνουν την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «σέρνουν» τον κόσμο σε έναν χερσαίο πόλεμο. «Μπορούμε να θυμηθούμε πώς οι εκπαιδευτές εστάλησαν για πρώτη φορά σε κάποιες άλλες χώρες, και αργότερα οι στρατιώτες μετέβησαν εκεί και εκατοντάδες ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πλευρές», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Ούρι Ρόζενταλ, δήλωσε ότι η επιλογή της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Κατάρ να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) της Λιβύης, ανώτατο όργανο των αντικαθεστωτικών, δεν είναι «στον σωστό δρόμο». «Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος, αλλά προσπαθούμε πραγματικά να είμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους του Μεταβατικού Συμβουλίου και τη Βεγγάζη, με σκοπό να τους βοηθήσουμε σε όλους τους τομείς όπου μπορούμε», δήλωσε , στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον. Σημειώνεται πως η Ολλανδία συμμετέχει στις επιχειρήσεις στη Λιβύη με έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού εν πτήσει και ένα ναρκαλιευτικό.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον,
υποστήριξε ότι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις «άγριες επιθέσεις» τους και ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς εναντίον πολιτών. Παράλληλα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να επιδειχτεί ανοχή όσον αφορά τα αποτελέσματα της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την συνέκρινε με εκείνη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο το 1999.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
με δηλώσεις, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, ζήτησε από τις λιβυκές αρχές «να σταματήσουν τον πόλεμο και να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους» και σημείωσε ότι προτεραιότητα των Ηνωμένων Εθνών είναι να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός.

Λίβυοι τραυματίες στην Αθήνα

Επιχείρηση αερομεταφοράς τραυματιών από τη Λιβύη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα. Κατά την επιχείρηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταφέρθηκαν 49 Λίβυοι τραυματίες και 15 συγγενείς τους, με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι τραυματίες, νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Αθηνών, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνέχεια θα νοσηλευτούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με δαπάνη του Κατάρ.