Μέσα σε εορταστικό κλίμα έφτασε στη Βηρυτό ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Πλήθη Λιβανέζων έραναν με ρύζι και λουλούδια την αυτοκινητοπομπή του Αχμαντινετζάντ, ο οποίος έχει προγραμματίσει περιοδεία στα χωριά της μεθορίου με το Ισραήλ.

Ads

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έφθασε το πρωί στο Λίβανο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη της προεδρίας το Ιράν το 2005. Χιλιάδες Λιβανέζοι, κυρίως υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, είχαν σχηματίσει ουρές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από το αεροδρόμιο προς την λιβανική πρωτεύουσα κυματίζοντας σημαίες των δύο χωρών. Τραγούδια ακούγονταν από μεγάφωνα και γυναίκες πωλούσαν σημαίες της Χεζμπολάχ και μπαλόνια στο πλήθος.

Ο Ιρανός πρόεδρος έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από βουλευτές, δύο υπουργούς της Χεζμπολάχ στη λιβανική κυβέρνηση ενότητας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Στο αεροδρόμιο βρισκόταν επίσης αντιπροσωπεία της ιρανικής πρεσβείας στο Λίβανο, καθώς και ο πατέρας του Ιμάντ Μαγνίγε, στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ και καταζητούμενου από τις ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό.

Ο Αχμαντινετζάντ θα γίνει δεκτός στο ανάκτορο Μπαάμπντα κοντά στη Βηρυτό από τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, καθώς και με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ads

Σε μία κίνηση που αναμένεται να ενοχλήσει το Ισραήλ, ο Αχμαντινετζάντ σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδεία στα χωριά της μεθορίου με το Ισραήλ, στην περιοχή που ισοπεδώθηκε κατά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και ανοικοδομήθηκε εν μέρει με ιρανικά χρήματα.