Η εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει σήμερα πρακτικό σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2009, υπό την προεδρία του κ. Δημήτρης Χριστόφια και στην οποία ουσιαστικά λήφθηκε η απόφαση να κρατηθεί στην Κύπρο το φορτίο. Από το πρακτικό γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση -παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν στην συγκεκριμένη σύσκεψη- αν και θεωρητικά μελετούσε πέντε επιλογές, είχε ήδη αποφασίσει την κατάσχεση και φύλαξη του υλικού στην Κύπρο.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να έδωσε την προσοχή του σε δύο θέματα: στη δυνατότητα των κυπριακών αρχών να εξασφαλίσουν κατάλληλη φύλαξη και προστασία του φορτίου και στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου του.

Επιφυλάξεις, ως προς την επιλογή της κατάσχεσης, είχαν εκφράσει ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης στην εν λόγω σύσκεψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενώπιόν της πέντε επιλογές:

Ads

1. Να στείλουμε πίσω το φορτίο στη Συρία. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

2. Να στείλουμε πίσω το φορτίο στο Ιράν. Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι το Ιράν δεν αντέδρασε επίσημα, κάτι που σίγουρα θα έκανε, αν στην υπόθεση ήταν αναμεμειγμένη η ίδια η κυβέρνηση της Τεχεράνης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι και αυτή η επιλογή αποκλείεται.

3. Να ζητήσουμε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να το παραλάβουν.

4. Να στείλουμε το φορτίο σε άλλη χώρα.

5. Να το κατάσχουμε.