Τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008 άγγιξε, σήμερα, προσωρινά, η τιμή του Μπρεντ, μία αύξηση που σύμφωνα με τους αναλυτές τροφοδοτείται «από το κρύο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και από τη διάθεση των επενδυτών για υψηλό επενδυτικό κίνδυνο και την ανυπαρξία ενδείξεων εκ μέρους του ΟΠΕΚ ότι προτίθεται να ανακόψει τη νέα αύξηση των τιμών».

Ads

Μάλιστα, οι υπουργοί πετρελαίου των αραβικών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ συγκεντρώνονται στο Κάιρο, ορισμένοι εξ αυτών κάνουν λόγο για πιθανή εκτίναξη στα 100 δολάρια το βαρέλι και οι πετρελαιοεισαγωγοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής.

Ενδεικτικά, στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe, στο Λονδίνο και με κλειστό το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στη Νέα Υόρκη λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού τύπου Μπρεντ άγγιξε τα 94,74 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε επίπεδα κάτω των 94 δολαρίων.

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, η Barclays Capital ανέφερε ότι ειδικά για το αργό τύπου Μπρεντ η τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι είναι εντός των πιθανών εξελίξεων. Τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι ενδεχομένως και πάλι προ των πυλών καθώς, σύμφωνα και με το Bloomberg, ενώ ορισμένοι αναλυτές της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων αναλυτών από τη Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, τη JP Morgan Chase και τη Bank of America Merrill Lynch, αναμένουν επάνοδο της τιμής του αργού σε αυτά τα ύψη μέσα στο 2011.

Ads