Οι εφημερίδες στη Γερμανία επικρίνουν σήμερα έντονα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση του σχεδίου με στόχο τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Ads

«Είναι λυπηρό, αλλά αληθινό: το ευρώ σε ομοιοκαταληξία με την υπόσχεση που δεν τηρήθηκε», γράφει χαρακτηριστικά η Bild, η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στη Γερμανία και γνωστή για την εμπάθεια απέναντι στην Ελλάδα. «Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν θα πρέπει ποτέ να οφείλει να ανταποκριθεί στα χρέη άλλων χωρών. Ήταν μια υπόσχεση, η οποία δεν τηρήθηκε. Καταρχήν με το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», επισημαίνεται στο κύριο άρθρο.

«Προς το παρόν δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα, αλλά ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να γίνει εγγυητής για άλλους που ζούσαν με ανέμελο τρόπο. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μας ζητήσουν να περάσουμε από το ταμείο», προστίθεται. Σύμφωνα με τη Bild, «ο Γερμανός φορολογούμενος θα συμβάλει από την τσέπη του με 22 δις ευρώ σε ρευστό και 168 δις υπό τη μορφή εγγυήσεων».

«Η ιστορία του ευρώ είναι μια σειρά από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ γίνεται μια ένωση μεταβιβάσεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία σωτήρες.

Ads

«Εξακολουθεί να είναι συντηρητική;» είναι το ερώτημα που θέτει η Handelsblatt για τη Μέρκελ. Κρίνοντας «δαπανηρό» το ευρωπαϊκό σχέδιο, σημειώνει πως «δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα χρήματα για την προβλεπόμενη μείωση των φόρων», την οποία είχε εξαγγείλει η γερμανική κυβέρνηση για το 2012.

Η αριστερή Tageszeitung επικρίνει με τη σειρά της την καγκελάριο αλλά προς μία άλλη κατεύθυνση. «Η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης για την εξοικονόμηση χρημάτων και δημοσιονομικές περικοπές αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό», υπογραμμίζει, θεωρώντας υπεύθυνη την πολιτική Μέρκελ για την κατάρρευση της πορτογαλικής κυβέρνησης.