Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίστηκε η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ταϊλάνδη, καθώς στη χώρα επικρατεί κλίμα βίας, ανάμεσα στην ελίτ της Μπανγκόκ και την πλειονότητα των κατοίκων που ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Πουέα Τάι καταλαμβάνει 249 από τις 500 έδρες, με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψήφων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 168 έδρες.

Ads

Κύριοι αντίπαλοι της αναμέτρησης το δημοκρατικό κόμμα του Πρωθυπουργού Αμπισίτ Βετζαζίβα και το κόμμα της αντιπολίτευσης Πουέα Τάι, του οποίου ηγείται ο ανατραπείς με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2006 και εξόριστος πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τακσίν Σιναουάτρα.

Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Πουέα Τάι καταλαμβάνει 249 από τις 500 έδρες, με καταμετρημένο σχεδόν το 50% των ψήφων, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα κερδίζει 168 έδρες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα αναγνώρισε την ήττα του στις εθνικές εκλογές και συνεχάρη την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γινγκλούκ Σιναουάτρα για τη νίκη της. «Τώρα είναι σαφές από τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα ότι το κόμμα Πουέα Τάι κέρδισε τις εκλογές και το Δημοκρατικό Κόμμα αναγνωρίζει την ήττα του. Θα ήθελα να συγχαρώ το κόμμα Πουέα Τάι» δήλωσε ο Αμπίσιτ Βετζατζίβα, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να «δει την ενότητα και τη συμφιλίωση» στην χώρα μετά από τις βιαιότητες των τελευταίων ετών.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Τακσίν και οι εταίροι του κέρδισαν σε όλες τις εκλογές από το 2001 αλλά εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τους στρατιωτικούς το 2006 και μετά δύο φορές από τη δικαιοσύνη το 2008, επιτρέποντας την άνοδο στην εξουσία του Αμπίσιτ επικεφαλής ενός συνασπισμού έξι κομμάτων.

Έως 100.000 “κόκκινα πουκάμισα”, όπως αποκαλούνται οι υποστηρικτές του πρώην μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, Σιναουάτρα, είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες ζητώντας την παραίτηση του Αμπίσιτ πριν εκδιωχθούν από το στρατό ύστερα από αρκετές ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Η κρίση, η σοβαρότερη που γνώρισε η σύγχρονη Ταϊλάνδη, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.900. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει νέα βία βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.