Την παροχή 75.000 και πλέον αδειών αυτοαπασχόλησης ολοκλήρωσαν το 2010 οι αρχές της Κούβας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ άλλες 8.000 εξετάζονται. Σημειώνεται ότι η αύξηση της αυτοαπασχόλησης είναι μεταξύ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο. Η κυβέρνηση τονίζει ότι «σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να αναβαθμιστεί το σοσιαλιστικό σύστημα και όχι να εγκαταλειφθεί».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα σωματεία είχε ανακοινώσει την σταδιακή κατάργηση 500.000 και πλέον θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Granma, όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, από το σύνολο των 83.403 ανθρώπων που έλαβαν τις άδειες ή αναμένουν τις αποφάσεις των αρχών σχετικά με τις αιτήσεις τους να αποκτήσουν, το 68% είναι άνεργοι, το 16% εργάζονται και το 15% είναι συνταξιούχοι.

ΌΠως σημειώνεται η μεγαλύτερη ζήτηση τους πρώτους μήνες, 22% του συνόλου των αιτήσεων, αφορά άδειες στους τομείς «της παραγωγής και της πώλησης φαγητού», με τις οποίες επιτρέπετε η λειτουργία μικρών εστιατορίων και καφέ. Το 16% αφορά άδειες για «συμβασιούχους εργαζόμενους» που θα είναι μεταβιβάσιμες έναντι χρημάτων, κάτι που ως σήμερα ήταν παράνομο.

Ads

Συνολικά, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκτιμάται ότι περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι, επί συνόλου εργατικού δυναμικού 5 εκατ., θα ενταχθούν σε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια. Ως σήμερα το 95% της οικονομικής δραστηριότητας στην Κούβα βρίσκεται στα χέρια του κράτους.