«Πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» χαρακτήρισε την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως «η πόρτα δεν θα πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος». Την ιδέα απέρριψαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ως ένα μέτρο που δεν θα βοηθούσε στην παρούσα συγκυρία. Οι δύο ηγέτες, πάντως, απέστειλαν σήμερα επιστολή ρπος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, καλώντας τον να αναλάβει την προεδρία της ευρωζώνης. Παράλληλα, στην επιστολή τους πρότειναν τη διακοπή της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την ικανοποίησή της για τις προτάσεις που υιοθέτησαν χθες οι Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν ένα περαιτέρω βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί τόνισε κατ’ αρχήν ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι «πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη», καθώς κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδέα των ευρωομολόγων «δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα σημερινά προβλήματα» και ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος.

Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, «η πόρτα δεν θα πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος». Προς το σκοπό αυτό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια τεχνική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και τις διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιδέας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου εξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Ads

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται για την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Ο. Μπαγί υπενθύμισε τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία στην παρούσα φάση οι πόροι αυτοί επαρκούν αλλά και ότι σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος.

Επιστολή προς τον βαν Ρομπάι

Σε συνέχεια της χθεσινής τους σύσκεψης στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας έγραψαν σήμερα στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για να του ζητήσουν να προεδρεύσει της ζώνης του ευρώ. Στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Σαρκοζί και Μέρκελ γράφουν στον πρόεδρο της ΕΕ ότι οι 17 «αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν ένα πρόεδρο για μια θητεία δυόμισι ετών. Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη».

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρουν επίσης ότι «το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί. Το ευρώ είναι το θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας μας και το σύμβολο της πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας». Ο πρόεδρος και η καγκελάριος γράφουν επίσης, πάντα βάσει των αποφάσεών τους της προηγουμένης, ότι «η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών».

Στην ίδια επιστολή προτείνεται ακόμη να διακόπτεται η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία των χωρών της ευρωζώνης που δεν μειώνουν τα ελλείμματά τους. «Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα», γράφουν οι δύο ηγέτες.

Διαβάστε επίσης:

Δυσαρέσκεια ελληνικής και γερμανικής αντιπολίτευσης για το ευρωομόλογο

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υπέρ μιας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχής ο Σόρος

«Ναι» στο ευρωομόλογο υπό προϋποθέσεις από την Ολλανδία