Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών στην Ευρώπη, καθώς οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενέτειναν τα προβλήματα στις μετακινήσεις. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας στη Φρανκφούρτη ακύρωσε περίπου 300 πτήσεις σήμερα μετά από σφοδρή χιονόπτωση. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα μεταφορών, Σιμ Κάλας, έκανε λόγο για “απαράδεκτη κατάσταση που δεν πρέπει να επαναληφθεί”.

Ads

Περισσότερη ταλαιπωρία σήμερα για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη, καθώς οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας εντείνουν τα προβλήματα στις μετακινήσεις.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας στη Φρανκφούρτη ακύρωσε περίπου 300 πτήσεις σήμερα μετά από σφοδρή χιονόπτωση. Το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό, αλλά ακυρώσεις και καθυστερήσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Βρετανία, το Χίθροου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο το 30% των πτήσεων έως το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο νότιος αεροδιάδρομος θα παραμείνει κλειστός. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, η ουρά για τα τρένα του Eurostar προς Γαλλία και Βέλγιο έφτανε νωρίτερα το 1 χλμ. καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ περιορισμοί στην ταχύτητα.

Ads

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για απώλειες 65 εκατ. στερλινών την ημέρα για την British Airways, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται, ενώ οι καταστηματάρχες αναφέρουν πτώση 25% στους αριθμούς πελατών σε σχέση με την περίοδο των Χριστουγέννων άλλες χρονιές.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας έχει εκδώσει προειδοποίηση για κακοκαιρία για το μεγαλύτερο της χώρας και για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας Eurocontrol ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 22.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες στην Ευρώπη, αλλά ότι σήμερα αναμένονται λιγότερα προβλήματα.

Να σοβαρευτούν οι εταιρείες των αεροδρομίων, λέει η Κομισιόν

Βολές κυρίως στις εταιρείες διαχείρισης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων εξαπέλυσε η Κομισιόν μετά το χάος που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Δυτ. Ευρώπη εξαιτίας της κακοκαιρίας. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα μεταφορών, Σιμ Κάλας, έκανε λόγο για “απαράδεκτη κατάσταση που δεν πρέπει να επαναληφθεί”, τονίζοντας πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες “πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν σε όλους τους σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης, πράγμα που είναι ευθύνη των κρατών-μελών”

“Τα αεροδρόμια πρέπει ‘να σοβαρευτούν’ σχετικά με το σχεδιασμό σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Εχουμε δει τα τελευταία χρόνια πως το χιόνι στη Δυτ. Ευρώπη δεν συνιστά ακραία κατάσταση” τονίζει ο επίτροπος, που προαναγγέλλει συνάντηση με τους φορείς αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

“Σκοπεύω να καλέσω συνάντηση με τους εκπροσώπους των αεροδρομίων τις επόμενες ημέρες, να ζητήσω πρόσθετες εξηγήσεις και να δούμε σοβαρά τι είναι απαραίτητο προκειμένου [τα αεροδρόμια] να λειτουργούν πιο αποτελεσματικές σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον” σημειώνει. Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμιστική πρωτοβουλία για θέματα αεροδρομίων.