Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom άρχισε να από νωρίς το πρωί να μειώνει από την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, χώρα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε οικονομική διαμάχη. Η Gazprom κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι τής οφείλει 200 εκατομμύρια δολάρια για το φυσικό αέριο που τής έχει παραδώσει από τις αρχές του έτους, την ίδια στιγμή που η Λευκορωσία ζητεί από τη Μόσχα 200 εκατομμύρια δολάρια για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Ads

Η Λευκορωσία έχει προτείνει να πληρώσει το χρέος της προς την Gazprom με αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό, ωστόσο, την επιλογή αυτή έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο Μεντβέντεφ.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία – κολοσσός, σήμερα η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 15% σε σχέση με την ημερήσια ροή, ενώ αν δεν υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, η μείωση των εξαγωγών θα συνεχιστεί για να φθάσει σταδιακά στο 85%. Προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη ροή διαμέσου της Ουκρανίας, με την οποία είχε έρθει επίσης πολλές φορές σε αντιπαράθεση.

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας απάντησε σήμερα πως θα πληρώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το χρέος της προς τη Ρωσία. «Δεν κρύψαμε ποτέ στους συναδέλφους μας (τους Ρώσους) ότι έχουμε πρόβλημα με αυτό το νόμισμα» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο δολάριο, το νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις πληρωμές του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δανειστούμε για να πληρώσουμε» πρόσθεσε ο Σεμάσκο.

Ads

Σε αντάλλαγμα η Λευκορωσία ζητά από το ρωσικό όμιλο Gazprom να της καταβάλλει το ποσό των περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Πλούσια σε φυσικό αέριο η Κύπρος

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, που εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία όσον αφορά τις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), η ποσότητα που εντοπίστηκε υπολογίζεται στα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και βρίσκεται στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό «οικόπεδο δώδεκα», του οποίου την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy». Η ίδια εταιρεία ανέλαβε και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ.