Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει εντός των επόμενων ωρών ο Συνταγματάρχης Καντάφι σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Λιβύης. Η τεταμένη κατάσταση στη Όλο και περισσότεροι σύμμαχοί του σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν, προβλέποντας ένα «πικρό τέλος». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, εκφοβισμούς και ελλείψεις τροφίμων. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα. Για το ζήτημα συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος σε επίπεδο πρέσβεων.

Ads

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, με μια σύντομη εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση διέψευσε τις φήμες για αποχώρησή του από τη χώρα, ενώ κορυφώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που το καθεστώς επιχειρεί να πνίξει στο αίμα. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα θύματα των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τα τριακόσια.

«Είμαι στην Τρίπολη, όχι στην Βενεζουέλα. Μην πιστεύετε τα κανάλια που ανήκουν σε αδέσποτα σκυλιά» είπε ο Μουαμάρ Καντάφι μέσω της κρατικής τηλεόρασης, η οποία ανέφερε ότι ο ηγέτης της Λιβύη έκανε τις δηλώσεις του έξω από το σπίτι του. Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση από την έναρξη των διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο Καντάφι κρατούσε μια ομπρέλα, βγαίνοντας από ένα μικρό λεωφορείο.

«Ήθελα να πω κάτι στους νέους που βρίσκονται στην Πράσινη Πλατεία (στην Τρίπολη) και να μείνω μέχρι αργά μαζί τους αλλά άρχισε να βρέχει. Δόξα το Θεό, είναι καλό αυτό» είπε ο Μ. Καντάφι στην τηλεοπτική του εμφάνιση που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει πως στην Πράσινη πλατεία λάμβαναν χώρα φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ads

Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν επιδοθεί σε μια αυξανόμενα αιματηρή μάχη για τη διατήρηση του βετεράνου ηγέτη τους στην εξουσία, με τους πολίτες να αναφέρουν χθες πως έπεφταν πυκνά πυρά μέσα στην πόλη, ενώ αναφέρθηκαν ακόμα και βομβαρδιστικά αεροπλάνα που έπλητταν τους αμάχους.

Πλήθος ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη εβδομάδα, στην πλειοψηφία τους νέοι, κλιμακώνοντας το κύμα οργής σε ολόκληρη τη χώρα. Το καθεστώς ωστόσο εμφανίζει έντονα σημάδια αποσύνθεσης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό να παραιτούνται, ενώ χθες αποσκίρτησαν τουλάχιστον δύο πιλότοι μαχητικών, που κατέφυγαν στη Μάλτα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Σήμερα, ο πρέσβης της Λιβύης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε το Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει.

«Παραιτούμαι από την υπηρεσία του δικτατορικού καθεστώτος. Αλλά δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας μέχρι οι φωνές τους να ακουστούν σε ολόκληρο τον κόσμο, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι τους», δήλωσε ο πρέσβης Αλί Αουζαλί σε συνέντευξη στην εκπομπή «Good Morning America»του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Τον καλώ να φύγει και να αφήσει το λαό μας ήσυχο». Υπενθυμίζεται ότι χθες παραιτήθηκαν πρέσβεις σε άλλες χώρες καθώς και ο υπουργός εξωτερικών της χώρας.

Δύο Αιγύπτιοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με εφημερίδα, ενώ μαρτυρίες ΑΙγυπτίων που επέστρεψαν στη χώρα τους, εγκατέλειψαν τη Λιβύη, κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 Αιγύπτιους νεκρούς. Οι επιθέσεις κατά ξένων υπηκόων εντάθηκαν μετά το διάγγελμα του Σαΐφ Ελ-Ισλάμ, στο οποίο έκανε λόγο για ξένους υποκινητές των ταραχών.

Σήμερα, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού της Λιβύης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους στρατιώτες να «ενωθούν με το λαό» και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.

Σύσσωμη η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ υπέβαλλε χθες την παραίτησή της, απευθύνοντας έκκληση στην διεθνή κοινότητα για δράση και προστασία των αμάχων από την «γενοκτονία της λιβυκής κυβέρνησης» που τους απειλεί.

Μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους 61 άνθρωποι στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι διαδηλωτές πάντως κερδίζουν έδαφος και χθες δήλωναν πως έχουν υπό τον έλεγχό τους αρκετές σημαντικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Βεγγάζη, στα ανατολικά της Τρίπολης. Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ 400 νεκρούς επιβεβαιώνουν τα νοσοκομεία.

Πληθαίνουν οι αναφορές για έντονη παρουσία μισθοφόρων από υποσαχάριες περιοχές που βάλλουν κατά των διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, τόσο στη Γουινέα όσο και στη Νιγηρία, υπάρχουν διαφημίσεις που προσφέρουν στους μισθοφόρους που θα δεχθούν να πολεμήσουν κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών της Λιβύης, 2.000 δολάρια ημερησίως.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα έχει «ανεπίσημες διαβουλεύσεις» αναφορικά με τη Λιβύη αργότερα μέσα στη μέρα, στη Νέα Υόρκη. Ο Γ.Γ. Μπαν Κι-Μουν εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως είναι «εξοργισμένος» από τις αναφορές για πυρά κατά αμάχων από βομβαρδιστικά και ελικόπτερα.

Η Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι ζήτησε την Τρίτη την άμεση παύση των πυρών κατά των πολιτών καθώς και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πολιτών, ενώ ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τις δολοφονίες.

Πλοίο στη Λιβύη για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων

Ελληνικό εμπορικό πλοίο με την επωνυμία «Minerva Antonia» κατέπλευσε την Τρίτη στο λιμάνι Ρας Λανούφ, στον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, με σκοπό να παραλάβει την Τετάρτη 300 Έλληνες πολίτες προς επαναπατρισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Υπενθυμίζεται ότι κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.