Τη διεξαγωγή κατ’ ιδίαν συνομιλιών «δύο φορές το μήνα» με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετά την έναρξη των άμεσων συνομιλιών στις 2 Σεπτεμβρίου πρότεινε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση κυβερνητικής πηγής στο Τελ Αβίβ.

Ads

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ενημέρωσε αρκετούς από τους υπουργούς του για την πρότασή του αυτή, υπογραμμίζοντας ότι για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, είναι «σημαντικό (οι συνομιλίες) να διεξαχθούν μεταξύ ηγετών» και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μυστικότητα”, σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι ο Νετανιάχου δήλωσε πως «σοβαρές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή (απαιτούν) άμεσες, μυστικές και συνεχείς συνομιλίες μεταξύ των ηγετών στα βασικά θέματα».

Ο Νετανιάχου άρχισε από το βράδυ χθες, Πέμπτη να σχηματίζει μικρή διαπραγματευτική ομάδα, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο στόχος του Νετανιάχου είναι να συγκροτήσει «μια μικρή ομάδα η οποία θα έχει υπό τον έλεγχό της τη γρήγορη διεξαγωγή δύσκολων και εκτενών διαπραγματεύσεων».

Ads

Στην ομάδα αυτή δεν θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

Συνάντηση κορυφής μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμπάς θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο, υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα αρχίσει η επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ύστερα από 20 μήνες διακοπής.

Ο Αμερικανός Ντένις Ρος, απεσταλμένος της κυβέρνησης Ομπάμα, έφθασε χθες βράδυ στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει ορισμένες διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Ο Ρος ενδέχεται να διαιτητεύσει σε συνομιλίες για μια διευθέτηση σε σχέση με το 10μηνο μορατόριουμ που έχει επιβάλει ο Νετανιάχου στους εβραϊκούς οικισμούς και το οποίο λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου.