Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005 η αστυνομία της Νέας Ορλεάνης άνοιξε πυρ εναντίον απεγνωσμένων επιζησάντων του τυφώνα. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Σήμερα τέσσερις άνθρωποι πρόκειται τελικά να δικαστούν, έπειτα από τέσσερα χρόνια και μετά από μια επαίσχυντη επιχείρηση συγκάλυψης.

Ads

Η Γέφυρα Danziger δε θα ήταν τίποτα περισσότερο από ένα όνομα στο χάρτη εάν η επιχείρηση συγκάλυψης είχε πετύχει. Όμως πλέον ξέρουμε πως σημαίνει πολλά περισσότερα καθώς οι ενάγοντες κατηγορούν τέσσερις αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης πως πυροβόλησαν εν ψυχρώ άοπλους πολίτες, σκοτώνοντας δύο, στα υποστηρίγματά της. Εδώ είναι που οι τελευταίοι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ μιας πόλης και των φρουρών της εκλείπουν.

Τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα μια εβδομάδα μετά το χτύπημα του Τυφώνα Κατρίνα το 2005. Μακροχρόνια το πιο ντροπιαστικό γεγονός ίσως να είναι πως πήρε σχεδόν πέντε χρόνια για να ετοιμαστεί το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο. Αλλά η παρουσίασή του από τον υπουργό Δικαιοσύνης Eric Holder έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι κατηγορούμενοι, σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι, ενδέχεται να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στη φυλακή ή και να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή.

Το χάος κυριάρχησε, με διαφορετικές μορφές, στη δυστυχισμένη χώρα τις μέρες που ακολούθησαν την καταιγίδα. Τα τέσσερα πέμπτα της βρίσκονταν κάτω από το νερό, νοσοκομεία είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρισμό και τα δημόσια καταφύγια είχαν γεμίσει ακαθαρσίες. Και υπήρχαν αστυνομικοί οι οποίοι είχαν χάσει τα λογικά τους, με πιο τρομακτική περίπτωση αυτή της Γέφυρας Danziger.

Ads

Το κατηγορητήριο που έγινε γνωστό αργά την Τρίτη τονίζει αυτά που οι οικογένειες των θυμάτων υποστήριζαν από την αρχή. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005 οι τέσσερις αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον έξι πολιτών -οι οποίοι πήγαιναν ψάξουν για τρόφιμα και να ελέγξουν την οικογενειακή περιουσία τους- χωρίς λόγο. Τέσσερις τραυματίστηκαν- μια γυναίκα έχασε μέρος του χεριού της και ο σύζυγός της πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Δύο σκοτώθηκαν.

Παρόλο που η πόλη ξαναέζησε την τραγωδία για κάποιο διάστημα- πολιτειακές κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον των κατηγορουμένων το 2006 αλλά αργότερα η υπόθεση κατέρρευσε- οι λεπτομέρειες του ομοσπονδιακού κατηγορητηρίου παραμένουν συγκλονιστικές. Περιγράφουν τον πυροβολισμό εναντίον ενός διανοητικά ανάπηρου ανθρώπου, του Ronald Madison, ο οποίος χτυπήθηκε πισώπλατα ενώ έτρεχε για να ξεφύγει και παραθέτουν μια νέα λεπτομέρεια: αφότου ο Madison έπεσε, ήδη θανάσιμα τραυματισμένος, ένας από τους αστυνομικούς ποδοπάτησε το σώμα του.

Οι αστυνομικοί Kenneth Bowen, Robert Gisevius και Anthony Villavaso καθώς και ο πρώην αστυνομικός Robert Faulcon είναι αυτοί που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Δεν κατηγορούνται για φόνο αλλά για «στέρηση δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα του νόμου». Μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς κατηγορούνται ακόμα γιατί προσπάθησαν να στήσουν μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση συγκάλυψης η οποία βασίστηκε στους τότε ισχυρισμούς τους πως είχαν δεχθεί πυροβολισμούς πάνω στη γέφυρα κάτι το οποίο υποστηρίζεται πως δεν είχε συμβεί.

Στις 14 Ιουλίου, σε δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης, τρεις από τους άνδρες- οι Bowen, Gisebius και Villavaso αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Ο Faulcon ήταν απών στο ακροατήριο αλλά αναμένεται να εκδοθεί από το Τέξας στη Λουιζιάνα για να δικαστεί.

Ο Eric Hessler, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Gisevius, είπε πως δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη το χάος μέρα στο οποίο επιχειρούσε η αστυνομία τις πρώτες μέρες μετά τον Τυφώνα Κατρίνα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σίγουρα έχει ξεχάσει ή επέλεξε να ξεχάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονταν οι αστυνομικοί», είπε στους New York Times.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τέσσερις αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο με ένα νοικιασμένο βαν αφού έλαβαν ένα μήνυμα μέσω ασυρμάτου από συνάδελφό τους ο οποίος ανέφερε πως ενδεχομένως αστυνομικοί είχαν δεχτεί πυρά από άγνωστης ταυτότητας επιτιθέμενους. Όταν έφτασαν στη γέφυρα το μόνο που βρήκαν ήταν μια ομάδα περιπλανώμενων πεζοπόρων που περνούσαν από τη μία πλευρά στην άλλη.

Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί. Ο James Brissette, 17 ετών, μαζί με την οικογένεια ενός φίλου του πήγαινε ανατολικά για να ψάξει για τρόφιμα. Προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από ένα τσιμεντένιο διαχωριστικό πάνω στη γέφυρα. Ο πυροβολισμός στο κεφάλι και το σχεδόν αποκομμένο χέρι, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ήταν μερικοί από τους τραυματισμούς. Ο James σκοτώθηκε από τις σφαίρες που τον χτύπησαν.

Πριν γυρίσει για να ξεφύγει, ο Ronald Madison πήγαινε μαζί με τον αδερφό του Lance να επισκεφτούν τον άλλο τους αδερφό, Rommel, έναν εξέχοντα οδοντίατρο της Νέας Ορλεάνης, ο οποίος εγχειριζόταν. Μετά τη δολοφονία -και το ποδοπάτημα- του Ronald, ο Lance συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Σε αυτόν προσπάθησαν να φορτώσουν την ιστορία πως δέχτηκαν πυροβολισμούς. Κρατήθηκε για τρεις εβδομάδες με την κατηγορία πως προσπάθησε να σκοτώσει αστυνομικό πριν αφεθεί ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων όπως π.χ. ένα όπλο.

Το γεγονός πως οι τέσσερις αστυνομικοί μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, εάν κριθούν ένοχοι, φαίνεται πως δίχασε τον Rommel -τον αδερφό των Ronald και Lance. «Δεν θέλω να δω κανέναν να εκτελεστεί αλλά υποθέτω πως πρέπει να έχω υπόψη μου πως εκτέλεσαν τον αδερφό μου», είπε.

Ο Tom Perez, επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είπε πως το κατηγορητήριο είναι «μια υπενθύμιση πως το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου δεν κάνουν διακοπές ακόμα και μετά από έναν τυφώνα».

Αλλά ένας κάτοικος της Νέας Ορλεάνης το σπίτι του οποίου βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τη Γέφυρα Danziger, εξέφρασε αυτό που νιώθουν πολλοί στην πόλη: πως έχουν μια αστυνομία την οποία δεν μπορούν να εμπιστευτούν. «Μου έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τους αστυνομικούς γιατί, από τη στιγμή που έκαναν αυτά σε αυτούς τους ανθρώπους, τι θα κάνουν σε εμάς;», λέει η Berthe Delonde.

Οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό των πυροβολισμών στη Danziger πήραν δύο χρόνια και νέες κατηγορίες μπορεί να προκύψουν. Η εντυπωσιακή εξέλιξη για τους κατηγόρους, η οποία έκανε την νίκη της ομοσπονδιακής πλευράς πιο πιθανή, ήρθε νωρίτερα μέσα στη χρονιά όταν πέντε πρώην αστυνομικοί παραδέχτηκαν την ενοχή τους όσον αφορά τη σχέση τους με την αναφερόμενη επιχείρηση συγκάλυψης και δέχτηκαν να καταθέσουν εναντίον των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Εν τω μεταξύ, ο Mitch Landrieu είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης όταν ανακοίνωσε πως ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ερευνήσει την αστυνομική δύναμη της περιοχής «η οποία έχει περιγραφεί από πολλούς ως μια από τις χειρότερες της χώρας». Η επιθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε μια καθολική αναδιάρθρωση του τμήματος.

Η αποκατάσταση της ακεραιότητας του τμήματος -καθώς και η αποκατάσταση των δεσμών του με τους κατοίκους- είναι απόλυτα συνυφασμένη με την εξασφάλιση πως η δικαιοσύνη θα επικρατήσει στην υπόθεση Danziger. «Για να το θέσω απλά, δε θα ανεχτούμε παρανομίες από αυτούς που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν τους πολίτες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Holder καθώς παρουσίαζε το κατηγορητήριο.

Η μετάφραση από τα αγγλικά έγινε από τον αναγνώστη του tvxs.gr, Μιχάλη Ζώντο.

Πηγή: independent