Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση. Στο μεταξύ, με χημικά απάντησε και σήμερα, η τουρκική αστυνομία στις κινητοποιήσεις στην Άγκυρα. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται εκ νέου μετά τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις. Παρά την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα του, ο Τούρκος πρωθυπουργός  αναχώρησε σήμερα για περιοδεία στο Μάγκρεμπ, απορρίπτοντας τα περί «Τουρκικής Άνοιξης». «Τσουνάμι» αντιδράσεων για τη βία στην Τουρκία. Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ads

Διαβάστε επίσης: «Κονσέρτο για κατσαρόλες» σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Κατακρημνίστηκε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Νεκρός διαδηλωτής που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
 
Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.
 
Νεκρός είναι ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης.

Ads

image

Σύμφωνα με τη Hurriyet, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα αυτοκίνητο όρμησε σε πλήθος διαδηλωτών παρά τις προειδοποιήσεις ότι βρίσκονταν στο σημείο.
 
H ομάδα χάκερ RedHack  έχει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα κυκλοφορήσει επίσης μια δήλωση, λέγοντας ο Ayvalıtaş ήταν μέλος της και υποστηρίζοντας ότι δολοφονήθηκε εκ προμελέτης από έναν φασίστα.
 
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του διαδηλωτή περιγράφοντάς τον ως «μάρτυρα». 
 
«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις του τύπου κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.
 
Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που δημοσιοποιείται και σχετίζεται με τις διαδηλώσεις στην Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το Σάββατο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια, αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες.

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στο μεταξύ, προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.

Καταστολή και χημικά και σήμερα στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεαροί, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι της τουρκικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου».


 
Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις από την πλατεία Ταξίμ

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επεισόδια σημειώνονται και στην Κωνσταντινούπολη. Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.


 
Οι χθεσινοβραδινές βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Τουλάχιστον 1.700 άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις σε 67 τουρκικές πόλεις. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανέφερε πως έχουν τραυματιστεί συνολικά 58 άτομα, από τα οποία τα τέσσερα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τζαμιά, καταστήματα και πανεπιστήμιο στην συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νοσοκομεία για όσους τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στις διαδηλώσεις.

Ταξίδι ο αμετακίνητος Ερντογάν
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναχωρώντας σήμερα το πρωί για περιοδεία στις χώρες του Μάγκρεμπ, επέρριψε την ευθύνη για την αναταραχή των τελευταίων ημερών σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποδίδει τις διαμαρτυρίες στην τάση «ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους».

Παράλληλα, απηύθυνε νέα έκκληση για ηρεμία, ενώ κατηγόρησε τα ξένα Μέσα ότι μεταδίδουν επιπόλαιες ειδήσεις.

Πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Γκιούλ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. «Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές αλλά και οι ειρηνικές διαδηλώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες σημείωσε ότι «πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μηνύματα τα οποία στάλθηκαν με καλές προθέσεις και θα γίνουν τα δέοντα».
 
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «σύνεση», τονίζοντας ότι «συμβαίνει, τέτοιες κοινωνικά γεγονότα να κυριεύονται από παράνομες οργανώσεις. Κι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί».
 
«Τις τελευταίες 3-4 μέρες δοκιμάστηκε η δημοκρατία της Τουρκίας. Εάν ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες Μεσανατολικές χώρες, θα δείτε ποια είναι η έκβαση τέτοιων διαμαρτυριών σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και δεν πιστεύουν στην ανωτερότητα του δικαίου».
 
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί η εικόνα μιας χώρας. Όλοι μας εργαστήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και οδηγήσαμε σε υψηλά επίπεδα την οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αν χαλάσει η εικόνα αυτή, δεν θα υπάρξει όφελος για κανέναν».
 
Οι εξελίξεις στην Τουρκία φιλοξενούνται σήμερα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Ο Ερντογάν «δείχνει όλο και περισσότερο αυταρχικές τάσεις, ακόμη κι αν έχει ανοίξει την πόρτα της συμφιλίωσης προς τους Κούρδους: Καταπιέζει τα μέσα ενημέρωσης ενώ οι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ έφεραν στην επιφάνεια φόβους για έναν υφέρποντα εξισλαμισμό», σχολιάζει η βρετανική Independent.
 
Για τη βελγική De Standaard «θα ήταν λάθος να εξομοιώσει κανείς τις αραβικές επαναστάσεις με τις ταραχές στην Τουρκία. Την ώρα που οι Άραβες κατέβαιναν στους δρόμους για να ξεφορτωθούν τους δικτάτορές τους, οι Τούρκοι μάχονται για τη διατήρηση της δημοκρατίας». «Οι μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν έναν ‘ισχυρό άνδρα’», εκτιμά η Handelsblatt.

Tweets about “#occupygezi”