Νέες ταραχές ξέσπασαν στην Αίγυπτο τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν στρατιώτες επιχείρησαν να διαλύσουν διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, που απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ, την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και την κήρυξη γενικής αμνηστίας. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν ρόπαλα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ads

Όπως ανέφεραν διαδηλωτές, μετά τα μεσάνυχτα στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα, προκάλεσαν διακοπή ρεύματος στην περιοχή και κινήθηκαν εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την πλατεία.

«Η στρατονομία χρησιμοποίησε αληθινά όπλα και όπλα τέιζερ για να χτυπήσει διαδηλωτές» δήλωσε στο Reuters ο Αχμέντ Μπάγατ, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Ο στρατός χρησιμοποιεί ξανά βία. Αλλά οι διαδηλωτές δεν ανταπέδωσαν». Σύμφωνα με άλλον διαδηλωτή, τον Μοχάμεντ Ιμάντ, οι συγκεντρωμένοι έφυγαν από το κέντρο αλλά πολλοί μαζεύτηκαν σε κοντινούς δρόμους. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν ανέφεραν ότι είδαν πολλούς από τους διαδηλωτές να πέφτουν στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πόσο σοβαρά τραυματίστηκαν.

Συγγνώμη, μέσω του Facebook, φέρεται να ζήτησε το Ανώτατο Συμβούλιο των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών.

Ads

Εν τω μεταξύ, μία δικαστική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να προτείνει τροποποιήσεις στο σύνταγμα της Αιγύπτου πρότεινε να μειωθεί η διάρκεια της θητείας του προέδρου σε τέσσερα χρόνια, από έξι που είναι τώρα, και να περιοριστούν σε δύο οι θητείες που θα μπορεί να διεκδικεί κάποιος.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις αναμένεται να επικυρωθούν με δημοψήφισμα πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, θα γίνουν μέσα σε έξι μηνες.

Ο Τάρικ αλ Μπίσρι, επικεφαλής της δικαστικής επιτροπή δήλωσε ότι οι αλλαγές σε 11 άρθρα του συντάγματος θα επικυρωθούν με δημοψήφισμα και θα περιληφθούν στο νέο σύνταγμα που θα συνταχθεί μετά τις εκλογές.