Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να ανεγερθούν άλλες 1.600 κατοικίες στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου οι Παλαιστίνιοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

Ads

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι εποικισμοί είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και η εποικιστική δραστηριότητα αντίκειται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε το Ισραήλ βάσει του Οδικού Χάρτη. «Προκειται για μια κίνηση που υποσκάπτει κάθε κίνηση προς μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία», υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν ‘Αστον καταδίκασε επίσης τα σχέδια του ισραηλινού επικοισμού.

«Η απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει νέες κατοικίες σε ένα προάστιο εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ απειλεί τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον αραβικό τομέα που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Ads

Η ισραηλινή απόφαση αφορά την κατασκευή επιπλέον 1.600 κατοικιών στο προάστιο Ραμάτ Σλόμο, έναν εβραϊκό εποικισμό στον ανατολικό τομέα της Ιερής Πόλης, που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, και που ουδέποτε αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.

«Η απόφαση της κατασκευής στην ανατολική Ιερουσαλήμ νέων οικιών σημαίνει ότι οι προσπάθειες των Αμερικανών απέτυχαν, εκτός του ότι απειλούν να μην αρχίσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, ανέφερε ο εκπρόσωπος Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί ούτε την ειρήνη ούτε τις διαπραγματεύσεις και η αμερικανική διοίκηση θα πρέπει να απαντήσει στις ισραηλινές προβοκάτσιες χωρίς καθυστέρηση και να αποφασίσει να αναλάβει αποτελεσματική δράση αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Ρουντέινα.

Παράλληλα, ο Αμπάς κάλεσε τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα να ασκήσει πιέσεις και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα οικοδομηθούν και νέες κατοικίες.

«Ο κ. Αμπάς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα για να του ζητήσει να ξεκινήσει επειγόντως τις αναγκαίες επαφές ώστε να συζητηθεί η απόφαση του Ισραήλ για την ανέγερση 1600 οικιών στην Αλ Κοντς (αραβική ονομασία της ανατολικής Ιερουσαλήμ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.

«Οι κ.κ. Αμπάς και Μούσα αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα λήψης επειγόντων πολιτικών μέτρων για να υπάρξει μια απάντηση στην κλιμάκωση των ισραηλινών προκλήσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ο Μπάιντεν μετέβη στο Ισραήλ, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παύση τους. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο και συζήτησαν την απειλή που θέτει το Ιράν, καθώς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του σε ζητήματα ασφάλειας. «Η πρόοδος πραγματοποιείται στη Μέση Ανατολή όταν όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», σημείωσε. «Δεν υπάρχει καμία διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σε σχέση με ζητήματα ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, και για πολλούς άλλους, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας».

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για την προσπάθεια περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Νετανιάχου εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να παύσει εντελώς τις εποικιστικές του δραστηριότητες στις κατεχόμενες περιοχές. Μετά τις αμερικανικές πιέσεις, ωστόσο, o κ. Αμπάς συμφώνησε σε τετράμηνες έμμεσες «συνομιλίες προσέγγισης».

Οι έμμεσες συνομιλίες έχουν ως στόχο να ξεπαγώσουν την ειρηνευτική διαδικασία, που διακόπηκε πριν από ένα χρόνο, λόγω της εγκληματικής εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.

Επίσης, καταδικάστηκε σήμερα με σθένος από την 27μελή ΕΕ το Ισραήλ, για τη βούλησή του να κατασκευάσει κι άλλες νέες κατοικίες στην αραβική ανατολική Ιερουσαλήμ. «Πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης», αναφέρεται σε αυτήν την επίσημη καταδίκη της ΕΕ έναντι του Ισραήλ.

«Να σεβαστεί η ισραηλινή κυβέρνηση τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για την προώθηση της ειρήνης, να απέχει από αποφάσεις ή ενέργειες μονομερείς, που υπονομεύουν τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης, ας υπογραμμιστεί δε ότι κάθε εποικισμός αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζεται στην ευρωπαϊκή καταδίκη.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε σήμερα η Γερμανία το ισραηλινό σχέδιο για την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επικρίνοντας την νέα ισραηλινή απόφαση. «Όσον αφορά το περιεχόμενο και τη χρονική συγκυρία, αυτό (το σχέδιο) δίνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Κακή απόφαση σε μια κακή στιγμή χαρακτήρισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ την ισραηλινή απόφαση για ανέγερση εβραϊκών κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι «είναι μια κακή απόφαση που ελήφθη την κακή στιγμή. Αυτό ενισχύει αυτούς που λένε ότι το Ισραήλ δεν πιστεύει σοβαρά στην ειρήνη. Με τους εταίρους μας της ΕΕ, καταδικάζω την απόφαση αυτή, γιατί μειώνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη που όλοι έχουμε ανάγκη».