«Έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της» χαρακτήρισε ο επίτροπος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, την άρνηση του νέου δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία, να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας.

Ads

Σημειώνοντας πως η αλληλεγγύη συνιστά σύμπραξη και πρέπει να είναι αδιαίρετη στην ΕΕ και να μην υπάρχουν επιλεκτικές συμπεριφορές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως, ακριβώς η «ασπίδα διάσωσης» των εταίρων της Ευρωζώνης και των κοινοτικών χωρών που δεν ανήκουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, έδειξε ότι η Ευρώπη έχει ένα υγιή πυρήνα και είναι ισχυρότερη απ’ ότι μερικοί φοβούνται.

Πρόσθεσε ακόμη ότι χωρίς τη γρήγορη βοήθεια για την Ελλάδα θα επερχόταν προφανώς μια «τήξη πυρήνα του Ευρώ» και στη συνέχεια, βαριές οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαν, «οι νέοι μας φίλοι (σ.σ. οι Σλοβάκοι) θα είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα, να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι σε μια από τις παλιές χώρες-μέλη (την Ελλάδα) της ΕΕ».

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιτέθηκε ουσιαστικά στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο, στον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Μίκουλας Ντζουρίντα, ο οποίος, κατά την επίσκεψη του την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη, είχε υπεραμυνθεί της άρνησης συμμετοχής στη στήριξη της Ελλάδας, γιατί κάτι τέτοιο, όπως διατεινόταν, «ενθαρρύνει μόνον τους λαϊκιστές στην κατασπατάληση χρημάτων».

Ads

Ο Γιοχάνες Χαν είναι ο δεύτερος Αυστριακός πολιτικός, και δη του Λαϊκού Κόμματος, που μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα επιπλήττει την Σλοβακία για έλλειψη αλληλεγγύης με την Ελλάδα, καθώς είχε προηγηθεί την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, ο οποίος είχε καταδικάσει τη σλοβακική στάση ως «εθνικιστική και ανεύθυνη στάση», η οποία ενισχύει τους «αντιευρωπαϊστές», ζητώντας συγχρόνως ο ίδιος κυρώσεις κατά της Μπρατισλάβας.