Η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλόφιλων, την ώρα που το κόμμα των Πράσινων, το οποίο έχει συνάψει συμμαχία με το Εργατικό κόμμα για να διατηρηθεί το τελευταίο ως κυβέρνηση μειοψηφίας στην εξουσία, θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τη νομιμοποίηση των γάμων και κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Ads

Η κα Γκίλαρντ απέρριψε ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας πως «Η πολιτική μας πάνω στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη». Η γερουσιαστής των Πράσινων, Σάρα Χάνσον-Γιάγκ είπε πως αν η κυβέρνηση καταψηφίσει την πρόταση, θα υπάρξει σημαντικό πολιτικό κόστος. «Η κοινωνία είναι πιο προχωρημένη από την πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Το κόμμα των Πράσινων, παράλληλα, θα προωθήσει και τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, θέμα για το οποίο η Τζούλια Γκίλαρντ δηλώνει ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές της να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», αλλά η ίδια δεν φαίνεται να είναι υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

«Έχω πολλά διλήμματα» ανέφερε και συνέχισε: «Μου φαίνεται δύσκολο να συναινέσω στον τερματισμό μιας ανθρώπινης ζωής και δεν ξέρω τι δικλείδες ασφαλείας θα υπάρξουν για να μη γίνουν καταχρήσεις».

Ads

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων θέλει από την ομοσπονδιακή Βουλή της Αυστραλίας να άρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει σε πολιτειακές Βουλές και να τούς επιτρέψει να νομιμοποιήσουν την ευθανασία. Το Λόμπι των Χριστιανών Αυστραλίας προειδοποιεί ότι θα διεξάγει “σκληρή εκστρατεία εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης”.

Κλοπή απόρρητων εγγράφων από την Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία

Εμπιστευτικά έγγραφα υψηλής ασφάλειας, αναφορικά με έρευνες της Αυστραλιανής Μυστικής Υπηρεσίας (ASIO) κι άλλων συναφών υπηρεσιών, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας, ύστερα από πληροφορίες, σε κατοικία ατόμου που καλλιεργούσε μαριχουάνα..

Όπως αποκαλύπτεται, η ερωτική σύντροφος του συλληφθέντα για καλλιέργεια μαριχουάνας, είχε εργαστεί σε διάφορες μυστικές υπηρεσίες, όπως την Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Αστυνομικής Ακεραιότητας, την Αστυνομική Υπηρεσία Δυτικής Αυστραλίας και Βικτώριας, καθώς επίσης και το υπουργείο Σωφρονιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας.

Οι αρχές θεωρούν ότι μέχρι πριν από 18 μηνών, η εν λόγω γυναίκα κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην Υπηρεσία Αστυνομικής Ακεραιότητας και είχε πρόσβαση σε έγγραφα υψίστης εμπιστευτικότητας.

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται ερευνούν τώρα να βρουν πώς εκλάπησαν τα έγγραφα και αν το αποτέλεσμα σε κάποιες από τις υποθέσεις οι οποίες έχουν εκδικαστεί στο διάστημα αυτό, ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από την κλοπή των πληροφοριών.