Ο Χ. Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα θα καταφέρουν να συμφωνήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει «κάποια μαγική φόρμουλα» για το ζήτημα, όπως είπε. Δήλωσε πως πιστεύει ότι τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου -σημείωσε ότι τον ξέρει καλά και τον θεωρεί φίλο του- θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Διαφώνησε όμως με το ενδεχόμενο οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία να αποτελέσει το αντικείμενο δημοψηφίσματος στα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θεσμό που δεν συνάδει με το πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη στη λύση.

Ads

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, παρά τις πρόσφατες, μόλις πριν από δύο ημέρες, αλυτρωτικές δηλώσεις ενωπίον Σλαβομακεδόνων ομογενών, δήλωσε ότι έχει κάθε πρόθεση να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, έδωσε συνέντευξη στο Reuters, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν λυθεί πρώτα η εκκρεμότητα με το όνομα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία