Απέρριψαν οι Ισλανδοί την καταβολή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημιώσεων προς τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς πελάτες της διαδικτυακής τράπεζας Icesave, η οποία κατέρρευσε το 2008. Τα, σχεδόν τελικά, αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη χώρα δείχνουν ότι το 93% τάσσεται κατά των αποζημιώσεων, λιγότερο από το 2% ψήφισαν «ναι» και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άκυρες ψήφους.

Ads

Οι 230.000 Ισλανδοί ψηφοφόροι καλούνταν να εγκρίνουν μια συμφωνία για την αποζημίωση της Βρετανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες αποζημίωσαν αποταμιευτές στις χώρες τους που έχασαν χρήματα σε on line λογαριασμούς «Icesave» τους οποίους πρότεινε η ισλανδική τράπεζα Landsbanki που πτώχευσε.

Η Ισλανδία χρειάζεται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Βρετανία και την Ολλανδία για να αποδεσμευτεί η ξένη βοήθεια, την οποία έχει ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας της που έχει καταρρεύσει.

Ο ισλανδός υπουργός Οικονομικών Στάινγκριμουρ Σίγκφουσον δήλωσε ότι η ισλανδική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επίτευξη νέας συμφωνίας για τη ρύθμιση των χρεών της «Icesave» πριν από τις προσεχείς εκλογές στη Βρετανία και την Ολλανδία, οι οποίες αναμένονται να διεξαχθούν στις 6 Μαΐου, ενώ στην Ολλανδία στις 9 Ιουνίου.

Ads

«Δεν είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν», σημείωσε ο Σίγκφουσον σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι «αν δεν καταφέρουμε να το ρυθμίσουμε αυτό εκ των προτέρων, θα χρειαστεί χρόνος για να σχηματιστούν οι νέες κυβερνήσεις και αυτό μπορεί να σημαίνει νέες καθυστερήσεις. Γι’αυτό θα προτιμούσαμε ιδιαιτέρως να ρυθμίσουμε το θέμα αυτό γρήγορα».

«Έχουμε κάθε λόγο να συγχαρούμε τον ισλανδικό λαό. Το δημοψήφισμα πήγε πολύ καλά και το αποτέλεσμα είναι σαφές», τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα στο δίκτυο RUV ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

«Ο Γκόρντον Μπράουν θα πρέπει τώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει τα επόμενα βήματα για μία εγγυημένα αποδεκτή από όλους συμφωνία. Το κυριότερο ζήτημα είναι πλέον τι πρόκειται να κάνει ο Γκόρντον Μπράουν;», τόνισε ο ισλανδός πρόεδρος, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα στις αρχές του Ιανουαρίου.

Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ δήλωσε πως η κεντροαριστερή κυβέρνησή της θα παραμείνει στην εξουσία μετά την απόρριψη της συμφωνίας που σύνηψε για τη ρύθμιση των χρεών της «Icesave». «Αυτό δεν έχει καμιά επίπτωση στη ζωή της κυβέρνησης. Πρέπει να προχωρήσουμε και να τελειώσουμε τη συζήτηση για την Icesave. Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Οσούρ Σκαρφέτινσον δήλωσε πως η Βρετανία και η Ολλανδία έδειξαν ότι είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τα χρέη της «Icesave». Ερωτηθείς για την επίδραση που μπορεί να έχει στις συνομιλίες η απόρριψη της συμφωνίας με συντριπτική πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, ο υπουργός απάντησε: «Σίγουρα δεν εξασθενίζει τη θέση μας».

«Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας τελικής απόφασης με την Ισλανδία σε εύθετο χρόνο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπόθεση της Ιρλανδίας», τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο έχει προτείνει στην Ισλανδία μία συναινετική λύση που θα προβλέπει το πάγωμα της αποπληρωμής των τόκων επί δύο χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων, του μέρους των 3,9 δισ. που κατέβαλαν Βρετανία και Ολλανδία στους υπηκόους τους, ως αποζημίωση για τη χρεοκοπία της Icesave.

Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση «έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εναπόκειται στους ίδιους τους Ισλανδούς να αποφασίσουν», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν ενώ ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξή της στην ΕΕ, ο ίδιος εκτιμά πως οι διαδικασίες για την ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης Icesave «αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες».

«Η Κομισιόν ήδη έχει δώσει την έγκρισή της (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδία) και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυριότερη επίπτωση του «όχι»θα ήταν να καθυστερήσει η διάθεση των δανείων από το ΔΝΤ και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμποδίσει η άρνηση και την υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για ένταξη στην ΕΕ, προσφέροντας στο Λονδίνο και τη Χάγη κίνητρα για ν’ αντιταχθούν.