Η Κίνα προειδοποίησε την νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ότι είναι αντίθετη στην απονομή του βραβείου στον Λιου Σιαομπό, δήλωσε σήμερα ο Γκέιρ Λούντεσταντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Νομπέλ, καθώς ο κινέζος υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρεται ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους γι’ αυτή τη χρονιά.

Ads

Ο κ. Λούντεσταντ, που είναι επίσης γραμματέας της Επιτροπής Νομπέλ χωρίς ωστόσο δικαίωμα ψήφου, δήλωσε ότι δέχθηκε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Όσλο με την υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Φου Γινγκ.

«Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι δεν κρύβουν την άποψή τους», στο θέμα μίας ενδεχόμενης βράβευσης του Λιου Σιαομπό, δήλωσε ο κ. Λούντεσταντ.

Ο Λιου Σιαομπό, 54 ετών, φέρεται να συγκαταλέγεται στη λίστα των 237 υποψηφίων -αριθμός ρεκόρ- για το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 8 Οκτωβρίου. Ήταν ηγετικό στέλεχος των διαδηλώσεων του 1989 και ο κύριος συντάκτης του μανιφέστου της “Χάρτας 08” για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική αλλαγή στην Κίνα. Στις 25 Δεκεμβρίου 2009, καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη από δικαστήριο του Πεκίνου με την κατηγορία της “παρακίνησης σε ενέργειες για την ανατροπή της κρατικής ηγεσίας”.

Ads