Ψήφισμα κατά της απαγόρευσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου στην Ευρώπη εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, έπειτα από συζήτηση για το Ισλάμ και την ισλαμοφοβία.

Ads

Σε κείμενο που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα μέλη του Συμβουλίου συστήνουν στα 47 μέλη του οργανισμού να «μην υιοθετήσουν μία καθολική απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας πλήρους κάλυψης του προσώπου ή άλλων θρησκευτικών ειδών ένδυσης αλλά να προστατεύσουν την ελεύθερη επιλογή των γυναικών να φορούν ή όχι μία θρησκευτική ενδυμασία».

Στο ίδιο ψήφισμα ζητείται να εξασφαλιστεί ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο, καθώς και στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

«Αλλά οι νομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται σε αυτήν την ελευθερία μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους ασφαλείας» προσθέτει το κείμενο.

Ads

Το κείμενο καταδικάζει, επίσης, έντονα τις απειλές κατά της ζωής και την ποινή του θανάτου που επιβάλλεται ενάντια σε εκείνους που επικρίνουν το Ισλάμ.

Παράλληλα, με ομόφωνη ψηφοφορία του, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελβετία να άρει την απαγόρευση στην ανέγερση μιναρέδων στη χώρα. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε «διάκριση σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας και παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία, η οποία αποφασίστηκε έπειτα από δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα το Νοέμβριο του 2009.

Η Ελβετία πρέπει να άρει το ταχύτερο δυνατό την απαγόρευση αυτή και πιο άμεσα να επιβάλει μορατόριουμ στην απαγόρευση, επισημαίνει το Συμβούλιο.