Αντίθετοι στο σχέδιο ανέγερσης τζαμιού κοντά στο Σημείο Μηδέν εμφανίζονται οι Νεοϋορκέζοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι μουσουλμανικές κοινότητες ανησυχούν για το κλίμα που διαμορφώνεται εναντίον τους και ξεκινούν εκστρατεία υπέρ της ανοχής.

Ads

Το 71% των κατοίκων της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι το τζαμί και το ισλαμικό κέντρο κοινότητας πρέπει να χτιστούν «κάπου αλλού» και όχι δύο τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac έδειξε επίσης ότι το 54% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «εξαιτίας της αμερικανικής θρησκευτικής ελευθερίας, οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να χτίσουν το τζαμί κοντά στο Σημείο Μηδέν».

Από την πλευρά τους, οργανώσεις μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ξεκινούν εκστρατεία για να βελτιώσουν την κοινωνική συνείδηση, ως απάντηση σε αυτό που χαρακτηρίζουν «αυξανόμενη πλημμυρίδα αντιμουσουλμανικού συναισθήματος».

Ads

Όπως είπαν οι οργανωτές, η εκστρατεία με το όνομα «η πίστη μου, η φωνή μου», έχει ήδη δημιουργήσει έναν ιστότοπο με μηνύματα που απευθύνουν έκκληση για διάλογο, με την προοπτική στη συνέχεια να προχωρήσουν σε καταχωρήσεις στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Σε βίντεο ενός λεπτού που αναρτήθηκε στον ιστότοπο www.myfaithmyvoice.com, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί άνθρωποι σου λένε τι να νομίζεις σχετικά με τους μουσουλμάνους, λένε ότι πρέπει να με φοβάσαι, να με υποψιάζεσαι, να με μισείς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σου επιβάλω την πίστη μου. Δεν θέλω να κυριαρχήσω σε αυτή την χώρα. Δεν υποστηρίζω την τρομοκρατία κανενός τύπου. Το Ισλάμ με διδάσκει να σέβομαι όλους τους ανθρώπους, να βελτιώνω την κοινωνία και να αγωνίζομαι για δικαιοσύνη για όλους.

Είμαι εδώ επί πολλές γενιές, θέλοντας το ίδιο και για σένα: την ευκαιρία να επιζητάς τη ζωή, την ελευθερία, την ειρήνη και την ευτυχία. Είμαι αμερικανός, είμαι μουσουλμάνος. Αυτή είναι η πίστη μου, αυτή είναι η φωνή μου».

Στο βίντεο απεικονίζονται μουσουλμάνοι, άνδρες και γυναίκες διαφόρων φυλών, επαγγελμάτων, ντυμένοι με μία μεγάλη γκάμα ρούχων και μιλώντας αγγλικά, ισπανικά, ακόμη και τη νοηματική γλώσσα.

Η πρωτοβουλία «η πίστη μου, η φωνή μου», βρίσκεται σε ίδιο κλίμα με άλλες προσπάθειες που ξεκίνησε πρόσφατα η μουσουλμανική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Συμβούλιο για τις Αμερικανοισλαμικές σχέσεις (CAIR) αποκάλυψε ένα εγχειρίδιο για να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να προωθήσουν τη θρησκεία τους με ένα θετικό τρόπο και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ενεχόμενα συμβάντα σε τεμένη.

Μία ιδιωτική πρωτοβουλία να οικοδομηθεί ένα μουσουλμανικό κέντρο, στο οποίο θα υπάρχει και ένα δωμάτιο-χώρος λατρείας, λίγα τετράγωνα από το Σημείο Μηδέν, το σημείο στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που καταστράφηκαν στις επιθέσεις της αλ-Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ανανέωσε την αντιπαράθεση σχετικά με το Ισλάμ στην αμερικανική κοινωνία.

Το σημείο Μηδέν έχει εξελιχθεί σε αλεξικέραυνο για τους πολιτικούς όλης της χώρας ενώ δίνει έναυσμα για ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ανοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας Νεοϋορκέζος ταξιτζής από το Μπαγκλαντές, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από ένα μεθυσμένο επιβάτη μόλις ο τελευταίος έμαθε ότι ο οδηγός ήταν μουσουλμάνος.

Η αντιπαράθεση έγινε ακόμη πιο σύνθετη όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμμέσως υποστήριξε την πρωτοβουλία για το τέμενος λέγοντας ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται στις ΗΠΑ, πριν διευκρινίσει την επόμενη ημέρα ότι δεν θεωρεί υποχρεωτικά σοφό να κατασκευαστεί ένα μουσουλμανικό κέντρο, τόσο κοντά στο Σημείο Μηδέν.

«Αν μπορείς να χτίσεις μια εκκλησία σε εκείνο το σημείο, μπορείς να χτίσεις και μία συναγωγή σε εκείνο το σημείο, ή έναν ινδουιστικό ναό, τότε δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που πιστεύουν στο Ισλάμ διαφορετικά, ανθρώπους που είναι αμερικανοί, που είναι αμερικανοί πολίτες» είπε την προηγούμενη Κυριακή, ο Ομπάμα σε δήλωση του στο NBC.