Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν σήμερα Σάββατο οι αρχές του Κράιστσερτς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Νέας Ζηλανδίας, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές ζημιές και είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπομπ Πάρκερ, «Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη. Θα το κάνει λίγο πιο εύκολο για εμάς να βγάλουμε τους ανθρώπους από τα κτίρια αν χρειαστεί και να κλείσουμε τους δρόμους». Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έκλεισε και τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων διακόπηκαν μέχρι να ελεγχθούν όλες οι γραμμές και οι δρόμοι.

Ο Μπομπλ Πάρκερ δήλωσε πως του «προκαλεί φρίκη το εύρος των ζημιών», που είναι πολύ πιο σημαντικές, σύμφωνα με τον ίδιο, απ΄ό,τι φαινόταν αρχικά. Μόνο δύο άνθρωποι, δύο άνδρες περίπου πενήντα ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό της πολιτικής άμυνας. Ο ένας τραυματίστηκε από την πτώση μιας καμινάδας και ο άλλος από σπασμένο τζάμι. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο πολύ μικρός αριθμός θυμάτων οφείλεται στην ώρα -04:35- που σημειώθηκε ο σεισμός.

Ξημερώνοντας, οι κάτοικοι της πόλης αντίκρισαν δρόμους αποκλεισμένους, κτίρια γκρεμισμένα, παράθυρα σπασμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, πολλές γέφυρες να έχουν καταρρεύσει και το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου να έχει κοπεί σε αρκετές περιοχές, όπως και η ηλεκτροδότηση.

Ads

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον κέντρο της πόλης κάνοντας λόγο για λεηλασίες και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάικ Κόλμαν. Ο ίδιος τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνο να κυκλοφορούν οι άνθρωποι στους δρόμους αφού υπάρχει διαρροή αερίου και το σύστημα αποχέτευσης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Επίσης υπάρχει κίνδυνος πολλά κτίρια να καταρρεύσουν, πρόσθεσε. Ομάδες διασωστών με εκπαιδευμένα σκυλιά ερευνούν τα κατεστραμμένα κτίρια στο κέντρο, όπου ζουν 8.000 άνθρωποι.

Οι ζημιές είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,12 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τον Ιαν Σίμπσον, γενικό διευθυντή της Επιτροπής Σεισμών.

Για ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων μίλησε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι που έφτασε στην πόλη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει το Κράιστσερτς να αντιμετωπίσει την καταστροφή μόνο του».

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νησιού του Νότου με 340.000 κατοίκους.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 16,1 χιλιομέτρων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κράιστσερτς. Περισσότεροι από είκοσι μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος μεγέθους 5,3 βαθμών.

Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός (μεγέθους 7,8 βαθμών) σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου 2009 στην ερημική περιοχή Φιόρντλαντ σε βάθος 12 χιλιομέτρων. Ο σεισμός της 3ης Φεβρουαρίου 1931 στον Κόλπο του Χοκ με 256 νεκρούς παραμένει ο φονικότερος μέχρι σήμερα.